BPD en DLH transformeren oude stadhuis Almelo

BPD gaat samen met DLH Ontwikkeling het oude stadhuis van Almelo transformeren naar 92 woningen met daarbij ruimte voor health en horeca.  

De eerste plannen hiervoren dateren van 2017, toen ging men nog uit van 85 appartementen. Op 15 april organiseert BPD een inloopavond voor de herziening van het bestemmingsplan van het oude stadhuis. 

BPD, onderdeel van Rabobank, en DLH uit Zwolle gaan het ruim 17.000 m² grote gebouw van het oude stadhuis transformeren waarbij er een hele nieuwe woon- en leefomgeving ontstaat: Het Stads-Huis. De architect van het transformatieplan is DiederenDirrix en Leverink & Assen is betrokken als makelaar. 

Het oude stadhuis transformeert naar 92 nieuwbouwappartementen en –woningen met daarbij ruimte voor health- en horecavoorzieningen. Bij de verbouwing blijft de buitenkant de moderne stijl van architect J.J.P. Oud houden. Aan de binnenkant wordt het complex helemaal nieuw en duurzaam.

De programmering is gericht op een mix van doelgroepen en het woongebouw wordt bewoond als een kleine community. De bewoners maken gebruik van deelauto’s, er zijn gezamenlijke logeerkamers, een wasruimte en een gemeenschappelijke tuin op het dak van de raadzaal. De burgerzaal krijgt een gemengd programma van een klein theatergezelschap, ondersteunende horeca en een fitness.

Het voormalige Stadhuis is ontworpen in 1965 en na het overlijden van de architect uitgewerkt en gebouwd door zijn zoon – H.E. Oud – die het ontwerp van het gebouw omschreef als ‘poëtisch functionalisme’.

Ruim 30 jaar is het stadhuis een van de belangrijkste publieke gebouwen voor de stad geweest. Almelo heeft het bezocht, er gewerkt, vergaderd, gewacht, geklaagd, getrouwd, gevierd. Met de transformatie van dit prachtige gebouw doet zich de kans voor om de uitzonderlijke kwaliteit van dit gebouw te handhaven en aan te wenden voor een nieuw, bijzonder woonmilieu dat recht doet aan het oorspronkelijk ontwerp.

Het gebouw was oorspronkelijk voor een andere plek in de stad is ontworpen. Na discussie over de stedenbouwkundige en verkeerskundige structuur van de stadsuitbreiding, werd het ontwerp in nagenoeg onaangepaste vorm op het voormalig industrieterrein van de Gebroeders Palthe gebouwd. Behoudens aanpassingen aan het interieur is het nog in zeer originele, maar bouwkundig slechte staat, aldus architect DiederenDirrix.