Amvest mag Schuttersveld in Crooswijk herontwikkelen

De Gemeente Rotterdam heeft na een uitgebreid en zorgvuldig aanbestedingsproces Amvest en Kavel Vastgoed in samenwerking met architect VenhoevenCS gekozen om voormalig zwembad en sporthal Schuttersveld in Crooswijk te herontwikkelen.

Op deze plek komt een nieuw sportcentrum met vier zaaldelen en ca. 190 woningen, waaronder een woonzorgconcept voor ouderen. Daarnaast staan een groot gezondheidscentrum voor de gehele wijk, aanvullende horeca en ruimte voor maatschappelijke en culturele instellingen, zoals een bibliotheek, ingepland. Ook komt er een inpandige parkeergarage. Materialen uit het bestaande gebouw worden deels hergebruikt in het nieuwe gebouw. Het gebouw krijgt een groen dak wat verkoelend werkt en onder het gebouw wordt regenwater opgevangen.

Amvest en Kavel Vastgoed wisten de gemeente het meest te overtuigen dat (langer thuis) wonen, gezondheid, sport en spel krachtig hand in hand kunnen gaan op deze centrale plek in park Schuttersveld. Schuttersveld heeft van oudsher een verleden met sport. Het nieuwe sportcentrum is vanuit alle hoeken en vanuit binnen en buiten zichtbaar en voelbaar. Verschillende trappen geven toegang tot een groen dakterras en door de doorwaadbare openbare ruimtes wordt ontmoeting en een gezonde levensstijl gestimuleerd. De sporthal wordt half verdiept in het gebouw opgenomen.

Het woonzorgconcept sluit volledig aan op het Langer Thuis Akkoord. Het bestaat uit het concept ‘Seasons-Wonen’ en ‘Dagelijks Leven’. ‘Seasons-wonen’ is een nieuwe woonvorm tussen thuis en het verpleeghuis in en richt zich op ouderen met een (lichte) zorgvraag en/of ouderen die eenzaam zijn. ‘Dagelijks Leven’ betreft een woonzorgconcept en biedt in een kleinschalige woonzorgvoorziening betaalbare intensieve 24 uurs- zorg aan voor mensen met geheugenproblemen die niet langer zelfstandig thuis kunnen wonen en die in een vertrouwde omgeving beschermd willen wonen.

Crooswijkers in alle leeftijdsgroepen kunnen straks een plek vinden in het complex. Het nieuwe plan omvat ruim 190 woningen, waarvan 30% sociale huur, 40% in het middensegment en 30% in het dure segment. Stichting Ouderenhuisvesting Rotterdam (SOR) wordt als woningcorporatie beoogd eigenaar van de sociale huurwoningen. Circa 30% van de middeldure en dure woningen valt in het koopsegment. De overige huurwoningen worden eigendom van Amvest. Zo blijft Amvest ook op de lange termijn als belegger betrokken in het gebied.

'Ik ben blij dat we nu aan de slag kunnen met de herontwikkeling van deze locatie', aldus Chantal Zeegers, wethouder Klimaat, Bouw en Wonen. 'Het is heel belangrijk dat we deze functies en voorzieningen allemaal dicht bij elkaar hebben straks. Fijn dat er 190 woningen komen, voor mensen in verschillende levensfasen en ook flink wat voor de lagere inkomens.'

In het winnende plan van Amvest en Kavel Vastgoed is een specifieke ruimte voor een jongerenhub opgenomen. Ook is er aanvullende ruimte opgenomen voor overige maatschappelijke, sociale en/of culturele functies. Deze ruimte kan samen met de bibliotheek en horeca een ‘blurring’ concept vormen (mixen van functies).

Komend jaar zullen Amvest en Kavel Vastgoed met de omgeving (omwonenden, toekomstige bewoners, gebruikers, huurders) het schetsontwerp verder uitwerken naar een definitief ontwerp. Ook wordt het omgevingsplan in orde gemaakt. De start bouw is beoogd begin 2027.