Amvest en Dura Vermeer starten grondwerkzaamheden voor Floriade Almere 2022

Amvest en Dura Vermeer zijn donderdag 14 februari symbolisch gestart met het bouwrijp maken van het toekomstige Floriadeterrein in Almere.

Daarmee is de inrichting van het Floriadeterrein begonnen. Na de expo in 2022 ontstaat op de locatie een nieuwe stadswijk.

De aanleg van de expo en de bouw van de stadswijk vloeien ineen. Voor de expo gaan Amvest en Dura Vermeer de verkeerswegen, bruggen, showcasewoningen, i-Streets en landenpaviljoens (zoals de ‘green embassies’) realiseren. Dura Vermeer is nu gestart met het bouwrijp maken van het terrein. Ondertussen is de ontwerpfase voor de eerste paviljoens ook gestart. Deze worden ontworpen door vijf Nederlandse architecten.

In het voorjaar van 2020 start de bouw van de eerste landenpaviljoens. Het plan voorziet verder in ruimte voor commerciële functies, zoals horeca en een hotel. Na de expo krijgt het permanente vastgoed een nieuwe bestemming in de stadswijk. De landenpaviljoens worden bijvoorbeeld omgebouwd tot woningen. De tijdelijke paviljoens krijgen een circulair karakter, zijn herplaatsbaar of flexibel in gebruik.

Na afloop van de expo in 2022 wordt het Floriadeterrein getransformeerd tot een energieneutrale stadswijk die rijk is aan bomen, planten en bloemen. Zo wordt het Groene Stad Arboretum, de alfabetisch geordende plantenbibliotheek die de kavels omzoomt, ook na de Floriade in stand gehouden. Het wordt een wijk die met een brug over het Weerwater goed bereikbaar wordt, met een mix van 600 huur- en koopwoningen en 60 waterwoningen.

De vier partijen timmerden als startsein voor het bouwrijp maken van het Floriadeterrein een hek om een schitterende Prunus avium, een zoete kersenboom, op het terrein. Het is de bedoeling dat deze Floriade gaat over de integratie van groen en stadswijk.