Luxe hotels blijven in trek, en transacties van hotelportefeuilles maken voorzichtig een comeback. Dit bloggen Ruben Schuuring, Associate Director Hotel Investment en Pascale Schellekens, Market Intelligence Analist bij Savills in Nederland.
Afgelopen jaar heeft de Nederlandse hotelmarkt volgens de auteurs laten zien dat groei en veerkracht hand in hand gaan. Hoewel exacte cijfers nog ontbreken, kan de totale investeringsomvang voor 2024 geschat worden op ongeveer €836 miljoen, Amsterdam heeft een cruciale rol gespeeld in deze opleving, met een stijging van de investeringsvolumes van 285% in het derde kwartaal van 2024 in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar.
Wereldwijd blijft de belangstelling van internationale investeerders groot. Volgens Real Capital Analytics waren internationale kopers goed voor 20% van de wereldwijde commerciële vastgoedtransacties in 2024, met een aanzienlijk aandeel boven de 40% in Europa. Ook in Nederland constateert Savills een toename in de belangstelling van buitenlandse investeerders, mede dankzij de relatieve waardevastheid en de inflatiehedge die hotels bieden.
Schuuring en Schellekens: 'Investeerders, zowel institutioneel als private equity, richten zich op hoogwaardige ‘trophy assets’ en grote portefeuilles, die vaak aantrekkelijk zijn voor internationale kopers. Nu de Nederlandse markt volwassen wordt en de risicobereidheid groeit, ontstaan er meer kansen voor waardecreatie en lange-termijnrendementen in de hotelbranche.'
Aantrekkelijke rendementen
De Europese hotelmarkt is volgens de auteurs getuige van een heropleving van fusies en overnames. De sterke liquiditeit in de schuldenmarkt, ondanks enkele gevallen van beperkt kapitaal, heeft dit mogelijk gemaakt. Banken en alternatieve kredietverstrekkers lijken hun focus op hotels te hebben hernieuwd, mede gedreven door de aantrekkelijke rendementen. Hierdoor zijn grotere transacties in opkomst.
'Deze Europese trend zien wij helaas nog niet terug in Nederland. Uitzondering is één landelijke hotel deal, waarbij Fattal Hotel Group de Zien Group en de daarbij behorende 12 hotels (bestaande uit hotelvastgoed en hotelexploitaties) in Nederland heeft overgenomen van KSL Capital Partners en Garden Capital Group.'
Groeiende subsectoren
Serviced apartments en aparthotels zijn volgens hen een subsector met veel groeipotentieel in Nederland, vooral in steden als Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht. Deze accommodaties profiteren van de vraag naar flexibele verblijven en langere verblijfsperiodes, vooral van zakelijke reizigers en expats.
'Met sterke marktfundamenten en een internationale aantrekkingskracht lijkt de Nederlandse hotelmarkt goed gepositioneerd voor verdere groei in 2025. Toch blijft het belangrijk om kosten en marges goed te beheersen, vooral gezien stijgende personeelskosten en inflatiedruk. Innovatieve concepten, zoals hybride hostels en flexibele verblijfsmogelijkheden, zullen bijdragen aan de dynamiek van de sector. Qua beleggingsmarkt verwachten we meer asset deals dan portefeuille transacties.'