Afstoten kantoormeters: Shell laat bijna 12.000 m2 op het Weena achter

Conform de trend onder grote bedrijven kiest Shell bij haar nieuwe onderkomen in Rotterdam voor veel minder vierkante meters kantoor. Het vertrek uit het huidige onderkomen aan het Weena zat echter al in de pijplijn.

Eerder deze week kwam het Financiële Dagblad naar buiten met een onderzoek onder grote werkgevers waaruit blijkt dat deze massaal vierkante meters kantoor afstoten of (onder)verhuren. Dit omdat ook “na corona”, werknemers er in ruime mate voor kiezen om een flink deel van werkweek thuis te werken. Door deze hybride vorm van werken zouden grote bedrijven met een stuk minder kantoorruimte toekunnen.

Lees ook: Kantooropname 11% boven het vijfjaarsgemiddelde

Een van de bedrijven die in het verhaal worden genoemd, is Shell. Shell Downstream, het productie- en leveringsbedrijf van de oliereus, verhuist deze maand naar gebouw Delftse Poort naast Rotterdam Centraal en gaat daar 7.250 vierkante meter huren, 40% minder dan voorheen.

Met de verhuizing laat Shell even verderop 12.000 m2 achter aan Weena 70. Dit kantoorgebouw is in totaal goed voor bijna 16.000 m2, waarvan Shell sinds februari 2012 de bulk huurde van ASR Vastgoed. Het gebouw werd in 1990 opgeleverd als hoofdkantoor van verzekeraar Stad Rotterdam, één van de rechtsvoorgangers van ASR. In 2010 werd het pand na het vertrek van de verzekeraar gerenoveerd.

Dat Shell Downstream opnieuw een keuze moest maken voor haar huisvesting had volgens Cushman & Wakefield, één van de betrokken vastgoedadviseurs voor Weena 70, niet direct een relatie met corona en het grotere aandeel thuiswerken als gevolg daarvan. ‘Al voor corona was duidelijk dat ASR Vastgoed kiest voor een herontwikkeling van het pand’, aldus een woordvoerder.

Het vastgoedbedrijf van de verzekeraar liet ontwikkelaar Miss Clark al een studie doen naar een nieuwe invulling. Hierbij is onder meer sprake van twee met elkaar verbonden torens van 150 en 200 meter die een gemengde woon-werkbestemming krijgen.

Laatste nieuws

Evenementen