Aedifica koopt zorgcomplex in Winschoten

Vastgoud Ontwikkeling heeft een nog te ontwikkelen zorgcentrum in Winschoten verkocht aan de Belgische zorgvastgoedbelegger Aedifica.

Het zorgcomplex wordt gerealiseerd op de voormalige LTS-locatie aan de Poststraat 4 en wordt in juli 2018 opgeleverd. Het schoolgebouw wordt volledig verbouwd en uitgebreid door Vastgoud Ontwikkeling. De nieuwe ontwikkeling bestaat uit diverse eerstelijns zorgvoorzieningen, 52 zelfstandige appartementen en 32 intramurale (zorg)appartementen. De verkoopprijs bedraagt circa € 13 miljoen von.

Hoge zorgbehoefte
Het medisch centrum op de benedenverdieping omvat 15 ruimtes die zullen worden verhuurd aan verschillende spelers uit de zorgsector (onder andere een apotheek, een huisartsenpraktijk, een fysiotherapiepraktijk). Op de eerst en tweede verdieping is een kleinschalige woonzorglocatie gericht op senioren met hoge zorgbehoefte. De overige 52 appartementen worden verhuurd aan senioren die zelfstandig willen wonen, waarbij zorg en diensten op aanvraag worden aangeboden.

Stichting Oosterlengte
Aedifica zal de zorgresidentie verhuren aan Stichting Oosterlengte, een Nederlandse stichting die sinds 2000 actief is op de markt voor seniorenzorg in het noorden van Nederland. Stichting Oosterlengte exploiteert een tiental locaties in de provincie Groningen en biedt diverse diensten aan, zoals thuiszorg. De stichting heeft 2000 medewerkers en huurt ook al een ander zorgcomplex van Aedifica, het Dokhuis in Oude Pekela (32 zorgwoningen).

Oosterlengte heeft voor Winschoten een niet-opzegbare huurovereenkomst gesloten van 15 jaar. De huurovereenkomsten met de huurders van het medisch centrum zullen een duur hebben van 5 tot 15 jaar. De 52 seniorenappartementen worden gehuurd door een entiteit van de Vastgoud-groep, die de appartementen zal onderverhuren aan de bewoners. Zij kunnen beschikken over de zorgdiensten op aanvraag die verleend worden door Stichting Oosterlengte.

Het initiële brutohuurrendement voor Aedifica bedraagt circa 7,5%.

Internationale trend
Stefaan Gielens, ceo van Aedifica: "We zijn verheugd om kort na de afronding van de kapitaalverhoging een nieuwe investering in zorgvastgoed te doen. De groei van de Nederlandse portefeuille zet hiermee verder door. De combinatie van wonen en zorg en een eerstelijns medisch centrum is in lijn met de internationale trend om verschillende zorgfuncties in één gebouw te verenigen. Dit leidt tot een betere risicodiversificatie en hogere efficiëntie voor de huurders."

Ondersteuning dicht bij cliënt
Harm de Vries, eigenaar Vastgoud: "Het zorgcentrum in Winschoten faciliteert een multidisciplinaire samenwerking tussen verschillende zorgverleners. Door de veranderende zorgvraag is er behoefte om de ondersteuning dichtbij de cliënt te organiseren. Het zorgcentrum biedt professionele zorg dichtbij huis, gericht op het versterken van zelfstandigheid (extramuraal) én verpleegzorg in een huiselijke omgeving (intramuraal). De verscheidenheid aan eerstelijns disciplines op de begane grond maakt het zorgcentrum in Winschoten tot een alomvattende en toekomstbestendige ontwikkeling die bijdraagt aan de leefbaarheid in de regio."

Kapitaal niet vast in stenen
Jeroen Hermus, director healthcare van CBRE: "Steeds meer zorginstellingen besluiten om vastgoed te gaan huren om te voorkomen dat het kapitaal in de stenen vast gaat zitten. Op deze manier zijn ze niet risicodragend betrokken bij de ontwikkeling, lopen ze geen vastgoedrisico en kunnen ze zich langjarig blijven focussen op het leveren van goede zorg. De combinatie van de verschillende zorgfuncties in dit gebouw zorgt voor een mooie synergie tussen de zorgexploitanten en speelt in op de behoefte van de zorgbehoevende consument. Doordat steeds meer beleggers de kansen van dit type vastgoed erkennen, kunnen dergelijke ontwikkelingen zoals in Winschoten steeds vaker succesvol doorgang vinden."

Aedifica is tijdens deze transactie bijgestaan door juridisch adviseur Stibbe. De verkoper Vastgoud is geadviseerd door CBRE (verkoopbegeleiding), Dentons Boekel (juridisch advies) en RED The Network (fiscaal advies).

Laatste nieuws

Evenementen