ASML huurt 5.000 m² in Den Bosch voor thuiswerkers

Chipmachinefabrikant ASML gaat 5.000 m² huren in het deels leegstaande kantoorgebouw van Essent in Den Bosch. Met de nieuwe kantoorhub speelt ASML in op de vraag naar professionele "thuiswerkplekken" onder haar personeel. 

Het oorspronkelijke single tenant kantoor van energiebedrijf Essent bevindt zich aan het Willemsplein in de Brabantse hoofdstad. In 2019 kwam het complex -"het Bastion"- in handen van de Amsterdamse vastgoedinvesteerder en -beheerder Cromwell Property Group.  

Het Bastion biedt bijna 32.000 m² aan kantoorvloer. ASML gaat daar 5.000 m² van huren voor enkele honderden medewekers. Met de nieuwe hub wil de chipmachinefabrikant inspelen op de thuiswerkwens van medewerkers die niet per se iedere dag op de hoofdlocatie in Veldhoven moeten zijn. 

De twee Bossche verdiepingen bieden volgens Lucas van Grinsven, bij ASML verantwoordelijk voor Omgevingscommunicatie, een alternatief voor thuiswerkers die toch in een ASML-omgeving willen werken. 'Corona heeft wel geleerd dat het thuiswerken vaak echt niet gezond was, bijvoorbeeld als je mensen weer op de rand van hun bed zag vergaderen via Teams.’

Ondanks dat de footprint van ASML in Veldhoven steeds groter wordt, is van een bredere verschuiving van werkgelegenheid van Veldhoven naar elders in Brabant is geen sprake. ASML kiest er uit volle overtuiging voor te om te investeren in Veldhoven. Van Grinsven:  ‘Groei is tegenwoordig voor veel bestuurders een eng woord, maar als je die brede welvaartsgroei mét aandacht voor inclusie en duurzaamheid wilt oppakken, dan zul je moeten verdichten.’  

Lees meer over de visie van ASML op verdichting, woon- en werkplekken in het maart-nummer van PropertyNL. Deze uitgave verschijnt 24 maart.