ABN Amro: Waarde vastgoed dit jaar nog iets omhoog, in 2021 krimp van 5%

De waarde van het Nederlandse vastgoed zal onder druk komen te staan door de krimp van de Nederlandse economie in 2020 als gevolg van de maatregelen om het coronavirus te bestrijden.

De waarde van het Nederlandse vastgoed stijgt in 2020 nog met 1,5 procent en daalt in 2021 met 5 procent.

Dat zegt ABN Amro in een vrijdag uitgebracht rapport met sectorprognoses. Wanneer het consumentenvertrouwen daalt, kan dit woningbeleggers raken. Op dit moment is er veel vraag naar woningen, maar dit kan afnemen wanneer consumenten in baanonzekerheid verkeren en daardoor minder verhuizen. Het kan bovendien moeilijker worden om een nieuwe woning te bezichtigen door de sociale isolatie.

Daarnaast kunnen beleggers in vastgoed te maken krijgen met huurachterstanden of minder huurinkomsten. Verschillende brancheorganisaties van beleggers zijn al door het kabinet gevraagd om met maatregelen te komen om gedupeerde bedrijven in de horeca en retail te ondersteunen door tijdelijk geen huur te innen.

De verwachting is dat bijna alle beleggingscategorieën vroeg of laat geraakt worden. Ten eerste wordt het hotelvastgoed geraakt vanwege de sterke afname van het aantal zakelijke reizigers en toeristen vanwege de reisrestricties. Grote hotelketens hebben daarbij waarschijnlijk iets minder last dan kleine hotels.

Ook het winkelvastgoed – inclusief horeca – krijgt harde klappen. De restaurants en cafés zijn al gesloten, de winkels officieel nog niet. Wel gaan er steeds meer winkels in Nederland uit eigen beweging dicht. Grote ketens zoals IKEA en De Bijenkorf hebben de deuren inmiddels gesloten, evenals veel kleine winkels. Supermarkten hebben mogelijk extra inkomsten vanwege corona.

Het kantorenvastgoed krijgt pas op langere termijn last. Het kantorenvastgoed wordt geraakt wanneer de economische groei terugzakt en de werkloosheid vervolgens stijgt. Ook kan de vraag naar nieuwe kantoren afnemen als gevolg van het vele thuiswerken.

De vraag naar commerciële huurwoningen kan worden geraakt door een daling van het consumentenvertrouwen en het besteedbaar inkomen. Dit heeft eenvoudig tot gevolg dat mensen minder huur willen of kunnen betalen. Het industrieel vastgoed dat zich richt op de levensmiddelenhandel kan profiteren van de grote vraag naar levensmiddelen, waardoor de distributiecentra die zich hierop richten goede zaken doen. Ander industrieel vastgoed zal het moeilijk krijgen door minder export en import en het sluiten van winkels. Dan hoeft ook minder te worden bevoorraad.