Syntrus Achmea koopt 213 woningen, deels gemaakt van hout

Syntrus Achmea Real Estate & Finance koopt namens BPL Pensioen 213 woningen op de Binckhorst in Den Haag, waarbij deels gebruik wordt gemaakt van een houten constructie.

Het is voor BPL Pensioen de eerste belegging in houtbouw. De 213 appartementen in het project One Milky Way, waarvan 47 in het middensegment, zijn verdeeld over een woontoren met 183 woningen en laagbouw met 30 woningen. Deze laagbouw wordt gerealiseerd met Cross Laminated Timber (CLT), een natuurlijk bouwmateriaal dat een veel lagere CO2-impact heeft dan traditionele materialen als staal en beton. Bij de bouw van de 30 woningen op de Binckhorst wordt hiermee circa 460 ton CO2 bespaard.

‘Ons ESG-beleid voorziet al in het grootschalig verduurzamen van bestaande woningen en het acquireren van vooral duurzame en betaalbare huurwoningen’, zegt Mark Rosenberg, bestuurslid van BPL Pensioen. ‘Nu voegen we met deze acquisitie in Den Haag ook biobased materialen toe in de nieuwbouw, die zorgen voor een verdere reductie van de CO2-uitstoot. Daarmee onderstrepen we onze ambitie om een groen fonds voor de groene sector te zijn.’

Naast de 213 huurwoningen telt het project 40 koopwoningen, een parkeergarage met 283 plaatsen en 4.350 m² commerciële ruimtes. Voor de bewoners is een grote, gemeenschappelijke daktuin beschikbaar om ontmoetingen te stimuleren en de biodiversiteit in het gebied te versterken. De ontwikkeling van One Milky Way is in handen van VORM en de woningen worden gebouwd door Waal. De oplevering staat gepland in de eerste helft van 2026.