Rendement in Nederland blijft achter bij Europa

Het totaalrendement voor direct Nederlands vastgoed komt in het eerste kwartaal van 2022 uit op –3,62% en laat daarmee de blijvende onzekerheid in de markt zien.

Gepubliceerd in PropertyNL Magazine nr. 7, 7 juli 2023

Het is echter wel hoger dan de –5,36% een kwartaal eerder. Dat blijkt uit de resultaten van de pan-Europese Inrev Quarterly Asset Level Index, die de prestaties meet op gebouwniveau.

Dit kwartaal blijft het rendement in Nederland achter bij andere Europese markten. In andere Europese markten was de verbetering van de rendementen groter door kleinere waardedalingen. Op Europees niveau nam het totaalrendement op kwartaalbasis toe van –6,01% in het voorgaande kwartaal tot –1,38%. De grootste verbetering vond plaats in het Verenigd Koninkrijk, waar het totaalrendement toenam van –12,71% tot –0,02%.

Door de waardedaling van het vastgoed nam het direct rendement toe in het eerste kwartaal, zowel op kwartaalbasis als op jaarbasis. Door mogelijke seizoenseffecten is een vergelijking op jaarbasis het meest relevant. Op jaarbasis nam het direct rendement toe van 3,11% in het derde kwartaal van 2022 tot 3,29% in eerste kwartaal van 2023.

www.inrev.org