Savills: enorme daling in opname logistiek vastgoed

De logistieke sector is niet immuun voor macro-economische tegenwind, zo blijkt uit de laatste Logistics & Industrial Market Update van Savills Nederland.

De opnamecijfers daalden in het eerste kwartaal van 2023 met 58% in vergelijking met dezelfde periode een jaar eerder. De sterke daling is volgens Savills het gevolg van de vertragende economie. De totale opname lag met 455.000 m² ruim onder het gemiddelde van de afgelopen acht jaar.

Maar die daling, aldus Niek Poppelaars, co-head Logistics & Industrial bij Savills, valt niet alleen te wijten aan minder gunstige economische omstandigheden. De daling van de opname kan ook worden gezien als het gevolg van een gebrek aan beschikbare ruimte. Aan het begin van het tweede kwartaal van 2023 bedraagt de leegstand in die sector slechts 3%. In sommige logistieke hot-spots als Roosendaal en Eindhoven is de leegstand onder de grens van 1% gedaald. “Deze krapte zal op korte termijn niet veranderen, aangezien de beschikbaarheid van grond voor logistieke ontwikkelingen beperkt is en de strijd om grondposities vanuit andere sectoren hevig.”

Schaarste leidt tot huurgroei: In Rotterdam (+15.2%) en Eindhoven (+10.7%) ten opzichte van het laatste kwartaal van vorig jaar. Een toenemend aantal gebruikers zal, zo verwacht Poppelaars,  als gevolg van de stijgende huurprijzen naar andere locaties uitwijken. “Die beweging leidt een steeds meer verspreid logistiek landschap en zorgt voor een grotere zichtbaarheid van nieuwe logistieke ontwikkelingen bij het grote publiek.”

 

 

 

 

img
Redacteur
Profiel