Wibaut ontwikkelt woningen op Tjaden-locatie in Haarlem

De Amsterdamse ontwikkelaar Wibaut wil op het Tjaden-terrein in Haarlem maximaal 38 woningen realiseren.

Wibaut kocht het voormalige terrein van Tjaden om er 30 tot 38 woningen te realiseren. De locatie ligt aan het eind van de Zuid-Schalkwijkerweg, op de hoek van het Spaarne en de Ringvaart. Volgens de ontwikkelaar is het 'een unieke locatie waar je landelijk kunt wonen, aan het water en toch vlakbij de Haarlemse binnenstad.' Ze stelt dat de gemeente positief is over de eerste ideeën. 

Wibaut kocht de grond (15.880 m²) samen met AIVM van de familie Tjaden. Van oudsher was het een bedrijfsterrein met werkplaatsen, loodsen en kantoren. De gebouwen zijn sinds 2006 niet meer in gebruik. “Het is een enorm vervallen gebied, waar we een unieke plek om te wonen van kunnen maken. Het project past vanwege zijn bijzondere locatie perfect bij onze andere projecten,” aldus Ernest van der Meijde, eigenaar en directeur van Wibaut.

Het uitgangspunt van de te bouwen woningen is dat ze passen in het omringende weidelandschap. Het idee is om aan het water boothuizen of loodswoningen te bouwen met een eigen ligplaats en aan de polderkant schuurwoningen met uitzicht op het landschap. Wibaut denkt aan een divers programma van zowel rijwoningen, twee-onder-een-kapwoningen als een enkele vrijstaande woning. Met tussen de woningen veel open ruimtes om het transparante karakter van de omgeving te benadrukken. Bestaande bomen worden zoveel mogelijk behouden.

Andere projecten in Haarlem
Aan de Haarlemse Garenkokerskade transformeert Wibaut een monumentaal schoolgebouw tot 23 stadswoningen/appartementen. Het project ‘De Scheepmaker’ bestaat uit de realisatie van 55 woningen en appartementen in de nieuwe wijk het Scheepmakerskwartier. Recent won Wibaut de inschrijving voor de locatie DSK II aan het Van Zeggelenplein voor de bouw van 13 duurzame woningen.