Regering geeft prioriteit aan middenhuurwoningen en pakt fbi regime aan

De nieuwe regering geeft prioriteit aan de bouw van middenhuurwoningen in de vrije sector en maakt beleggen in vastgoed via fbi's onmogelijk. Dat blijkt uit het Regeerakkoord dat vanmiddag is gepresenteeerd.

Het kabinet zal in overleg met medeoverheden, woningcorporaties en andere stakeholders afspraken maken over het aanjagen van de woningbouwproductie.

Er moeten meer betaalbare huurwoningen in de vrije sector komen. De mogelijkheden in het gemeentelijk beleid om het aanbod te vergroten, te sturen op prijs en sociale huurwoningen te verkopen, moeten ten volle worden benut. 

Niet meer beleggen via fbi
Een fiscale maatregel voor het bedrijfsleven uit het regeerakkoord kan grote gevolgen hebben voor vastgoedbeleggers. Directe beleggingen in vastgoed via fiscale beleggingsinstellingen (fbi) zijn niet meer toegestaan in verband met het afschaffen van de dividendbelasting.

Kerntaak Corporaties
De kerntaak van corporaties blijft het bouwen, verhuren en beheren van sociale huurwoningen aan mensen met een laag inkomen of aan mensen die om andere redenen moeilijk passende huisvesting kunnen vinden. Op plaatsen waar geen commerciële partij bereid blijkt of in staat is om te investeren in middenhuurwoningen wordt de markttoets vereenvoudigd. Zo kunnen corporaties hier deze woningen ontwikkelen.

Corporaties die investeren in verduurzaming komen in aanmerking voor een korting op de verhuurdersheffing. Het kabinet reserveert hier € 100 mln per jaar voor.

Hypotheekrenteaftrek versneld afbouwen
Het percentage waartegen hypotheekrente mag worden afgetrokken wordt in stappen van 3 procentpunt per jaar verlaagd totdat het basistarief is bereikt. De opbrengst van de versnelde afbouw van de hypotheekrenteaftrek wordt volledig gebruikt om de eigenwoningbezitters te compenseren door verlaging van het eigenwoningforfait.

Aardgasloos bouwen
Het kabinet heeft de ambitie om aan het eind van de kabinetsperiode circa 50.000 nieuwbouwwoningen per jaar aardgasloos op te leveren. Daarmee is in 2021 een substantieel deel van de jaarlijkse nieuwbouw en de woningvoorraad aardgasvrij. Voor het eind van de kabinetsperiode wil het kabinet bovendien 30.000 tot 50.000 bestaande woningen per jaar gasvrij kunnen maken of in ieder geval zodanig energie-efficiënt te maken dat ze op korte termijn gasloos gemaakt kunnen worden. Hiermee wordt een eerste stap gezet op weg naar een verduurzaming van 200.000 huizen per jaar, een tempo dat nodig is om in de 30 jaar tot 2050 de hele voorraad van 6 miljoen woningen te verduurzamen.

Foto: kamervoorzitter Khadija Arib neemt het eerste exemplaar van het regeerakkoord in ontvangst uit handen van informateur Gerrit Zalm.

Links: