Top-50 Ontwikkelaars 2015: Analyse PropertyNL: Wat doen de aandeelhouders van Van Wijnen?

De grootaandeelhouders van ontwikkelende bouwer van Wijnen zijn de Rabobank en de 73-jarige Klaas de Leeuw. Hoe kijken zij tegen hun aandelenpakket aan nu Van Wijnen in rustiger vaarwater verkeert? [i]Gepubliceerd in PropertyNL Magazine nr. 11, 27 november 2015 Door Ronald de Blauw[/i]

"De grootaandeelhouders van ontwikkelende bouwer van Wijnen zijn de Rabobank en de 73-jarige Klaas de Leeuw. Hoe kijken zij tegen hun aandelenpakket aan nu Van Wijnen in rustiger vaarwater verkeert?

Gepubliceerd in PropertyNL Magazine nr. 11, 27 november 2015
Door Ronald de Blauw


Net als andere grote bouwers heeft Van Wijnen de afgelopen jaren afgeschreven op grondposities en andere vastgoedbezittingen. Terwijl een aantal beursgenoteerde ondernemingen het verlies al eerder nam, boekte Van Wijnen vorig jaar (€ 7 mln) en in 2013 (€ 55 mln) hier voor het eerst op af. Volgens het FD leidde dit tot een lagere solvabiliteit (circa 13%) van de holding waar de Van Wijnen Groep onder hangt. De solvabiliteit van de Van Wijnen Groep, waar alle bouw- en ontwikkelactiviteiten plaatsvinden, is met circa 30% wel op peil gebleven. Overigens werd in 2012 nog één jaarrekening opgemaakt voor Van Wijnen Holding, met daarin verwerkt de resultaten van alle dochterbedrijven.

Interview topman Van Wijnen Edwin van den Berg

Ter vergelijking: BAM moest in 2012 een afboeking van € 398 mln voor zijn rekening nemen (waarvan € 150,4 mln op AM en € 247,7 mln op overig vastgoed). In 2010 schreef het bedrijf ook al € 127 mln af op AM. Heijmans schreef in 2011 een bedrag van € 53 mln af op grond- en ontwikkelposities en goodwill en in 2012 € 95 mln. In 2013 bleef de afschrijving beperkt tot € 7 mln.

Doordat de woningmarkt in de Randstad en enkele andere grote steden nu weer aantrekt en de meeste gemeenten in krimpregio’s hun woningbouwprogramma inmiddels hebben aangepast aan de nieuwe realiteit, zijn geen grote afschrijvingen meer te verwachten.

Betere tijden
Voor de bouwsector breken nu weer betere tijden aan. Tijdens de crisis zijn verscheidene bouwondernemingen failliet gegaan, waarna specifieke bedrijfsonderdelen zijn overgenomen door andere bouwers. Zo nam bijvoorbeeld VolkerWessels bouwprojecten over van Midreth, ontfermde Hurks zich over Moes en nam HSB het failliete Deurwaarder over.

Anders dan bij commercieel vastgoed kwamen hier tot nu toe geen internationale bedrijven aan te pas. Nu de grootste verliezen genomen zijn en reorganisaties doorgevoerd, wordt het voor deze bedrijven echter aantrekkelijker om in de Nederlandse markt te stappen. Het meest prangende voorbeeld is natuurlijk de Turkse Renaissance Group, die het noodlijdende Ballast Nedam overneemt.

Doordat Van Wijnen in rustiger vaarwater verkeert, is wijziging van de eigendomsstructuur bij dit bedrijf niet direct aan de orde. Wel kunnen we constateren dat aandeelhouder Rabobank is gebonden aan de nieuwe regels van Basel III, die dwingen tot grotere kapitaalbuffers. Uit strategische overwegingen besloot Rabobank eerder MAB te ontmantelen en FGH te integreren in het concern. De vraag is hoe wordt aangekeken tegen private equity en investeringen in bouwondernemingen. Doorgaans hebben private equity partijen een beperkte horizon voor hun beleggingen en zijn ze altijd op zoek naar het juiste moment voor een exit.

Zonen
Ook grootaandeelhouder en commissaris Klaas de Leeuw (73) heeft een belangrijke stem in de toekomstige koers van Van Wijnen. Hij was tot 2005 president–directeur en zijn broer Freerk zat als directeur bouw ook in de holdingdirectie. Freerk de Leeuw ging in 2010 met pensioen. Van 1994 tot 2012 was Johan, de zoon van Klaas, ook in dienst bij Van Wijnen. Zijn twee jaar oudere broer Eddie de Leeuw heeft sinds 2006 een eigen vastgoedonderneming. De vraag is hoe Klaas de Leeuw zijn positie binnen het bouwconcern in de toekomst zal invullen en of zijn zoons daarin ook nog een rol zullen spelen. "