Huurprijzen woningen stijgen verder

Uit huurtransacties van NVM en VGM NL blijkt dat de huurprijs per vierkante meter voor een vrije sector huurwoning vergeleken met vorig jaar met 7,9% is gestegen. De stijging van de huurprijzen in Nederland zet zich daarmee versneld door.

Persbericht VGM NL en NVM: 'Woningaanbod in vrije huursector blijft ver achter bij groeiende vraag'

 Dit blijkt uit de huurmarktcijfers van VGM NL en NVM over het 4de kwartaal van 2016.

De prijs van de gemiddeld verhuurde woning komt nu uit op € 10,48 per m². De totale huurprijs steeg met 3,4% naar € 987,-. Dat wijst erop dat er vooral meer kleinere woningen worden verhuurd. Deze gemiddelde huurprijsniveaus verhullen echter de regionale differentiatie én de grote verschillen tussen de diverse segmenten van de huurmarkt.

Zo zijn er grote verschillen in huurprijsniveaus vast te stellen tussen de verhuurde woningtypen. De huurprijs per m² van de appartementen steeg in een jaar tijd met 9,5% naar € 11,83, terwijl voor woonhuizen de gemiddelde prijsstijging beperkt bleef tot 2,1% op jaarbasis (naar € 8,37).

Regionaal verschillen de huurprijzen ook fors. De Randstadprovincies en daarbinnen de Noordvleugel laten de grootste krapte op de huurmarkt zien. De provincie Noord-Holland, stevig beïnvloed door de gemeente Amsterdam, spant de kroon met een huurprijs per m² van € 13,95. Niet alleen is dit veruit de hoogste huurprijs van alle provincies, de stijging ten opzichte van een jaar eerder is bijna 10%. De oververhitting van de Amsterdamse woningmarkt is daarmee terug te zien op de (vrije) huurmarkt.

Ook in de provincie Utrecht liggen de huurprijzen met € 12,25 per m² - bijna 20% duurder dan een jaar eerder - ruim boven de die in de overige provincies. Opvallend is de provincie Zuid-Holland, waar de prijzen in vergelijking met 2015 nagenoeg stabiel zijn gebleven. In Den Haag zijn de huurprijzen per m² licht gedaald. In Rotterdam zijn ze iets gestegen ten opzichte van 2015.

In de meer landelijke provincies als Friesland, Drenthe, Overijssel, Limburg en Zeeland liggen de huurprijzen tussen de € 7,5 en 8,5 per m². Voor een gemiddelde huurwoning betaal je hier honderden euro’s minder dan in de Randstad. Tegelijk geldt dat ook binnen deze provincies weer grote verschillen zijn. Een uitsplitsing naar stedelijkheid laat dit gevarieerde beeld goed zien. In de zeer stedelijke gebieden zijn de huurprijzen het sterkst gestegen, inmiddels boven de 13%. Hoe minder stedelijk des te lager de huurprijs, tot een niveau van ruim 8 euro voor de sterk landelijke gebieden in Nederland.

Zowel NVM als VGM NL willen graag nauw betrokken worden bij nieuwbouwplannen voor vrije sector huurwoningen. 'Samen met gemeenten en ontwikkelaars kunnen vastgoedmanagers en makelaars een prachtige rol spelen in het realiseren van gemeentelijke woonvisies en nieuwbouwprojecten, vanaf de planfase tot aan de oplevering. Wij hebben door ons dagelijkse werk veel kennis van wat er speelt en leeft in de woningmarkt. We kennen de vraag en weten waar behoefte aan is. Maak daar gebruik van', zegt Ger Jaarsma, voorzitter van NVM.

'Want steeds meer mensen kiezen bewust om te huren', vult Eric Verwey van VGM NL aan. 'Huren biedt comfort en het is flexibel. Zeker voor het toenemende aantal zelfstandigen en flexwerkers op de arbeidsmarkt, is huren vanwege de tijdelijke aard een bijzonder aantrekkelijke optie. En voor de ouderen biedt huren in combinatie met zorg, ook grote voordelen.'