PROVADA Zuid-Hollandse steden willen samen met de markt de woningnood bestrijden

Om de sterke groei van de bevolking op te kunnen vangen, werken acht steden, de Metropoolregio Rotterdam Den Haag (MRDH) en provincie Zuid-Holland samen aan een aanbod om 170.000 woningen te realiseren voor 2040.

Dat dit ook daadwerkelijk mogelijk is, blijkt uit een ‘Reality Check’ uitgevoerd door Hans de Jonge van Brink Groep. Daar komt nog bij dat de woningbouwopgave ook goed is voor ongeveer 90.000 banen. Dit maakte Wethouder Boudewijn Revis van Den Haag (Stadsontwikkeling & Wonen, foto) - als bestuurlijk boegbeeld van de Verstedelijkingsalliantie – donderdag bekend op vastgoedbeurs Provada. Revis: “De woningmarkt is aan het dichtslibben. Daarvoor is maar één echte oplossing: bouwen. Daarvoor moeten we samenwerken in de regio en willen we partnerschappen met Rijk en marktpartijen sluiten.”

De verstedelijkingsalliantie is een unieke, onconventionele samenwerking van acht steden langs de spoorlijn Leiden-Dordrecht (met aftakking naar Zoetermeer), de provincie Zuid Holland en de Metropoolregio Rotterdam Den Haag. De alliantie werkt zowel onderling als met het Rijk en andere partners effectief samen om de verstedelijkingsopgave op te pakken. Kern van de alliantie ligt bij de binnenstedelijke woon- en werkmilieus in Zuid-Holland.

De Reality Check geeft aan dat de belangrijke knelpunten oplosbaar zijn. Realisatie is mede afhankelijk van samenwerking met- en inzet van partners als het Rijk en marktpartijen. Ook is een investering in openbaar vervoer in dit gebied cruciaal. Om sneller woon- en werkgebieden binnen bestaande steden te realiseren, is samenwerking noodzakelijk. Daarom zoekt de alliantie langjarige verbintenissen met sterke partners, waaronder het Rijk en marktpartijen. Een voorbeeld hiervan is de woondeal, die de verstedelijkingsalliantie afgelopen maandag sloot met de Minister van Binnenlandse Zaken Kajsa Ollongren.

De vraag naar woon- en werkruimte in de steden zal de komende jaren alleen maar verder toenemen. Tegelijkertijd is de ruimte schaars en moet er rekening gehouden worden met onder andere bereikbaarheid, het groen behouden en duurzaamheidsvraagstukken. Om de kracht van de steden te vergroten bouwen de acht steden van de alliantie gezamenlijk 170.000 van de in totaal 240.000 woningen die in Zuid-Holland tot 2040 nodig zijn. Een fors deel van deze 170.000 woningen gaat worden gerealiseerd in dertien kansrijke transformatielocaties. Hieronder vallen onder andere de Schieoevers in Delft, het Central Innovation District en de Binckhorst in Den Haag, de Spoorzone in Dordrecht en Zwijndrecht, de Spoorzone in Leiden, de Stadsas in Rijswijk, Schieveste in Schiedam, de Merwe-Vierhavens en het Stadionpark in Rotterdam en het Entreegebied in Zoetermeer.