Belgische ontwikkelaar Life neemt centrum Enschede onderhanden

De Belgische ontwikkelaar Life gaat op de locatie Kop Boulevard in Enschede 500 woningen realiseren met commerciële ruimte in de plint. Patrizia en Amvest nemen elk 125 huurwoningen af en corporatie Domijn 100 sociale huurwoningen. De overige 150 koopappartementen worden verkocht aan particulieren.

De gemeente Enschede en Life hebben hiertoe deze week een intentieovereentieovereenkomst getekend. Ook Patrizia, Amvest en Domijn hebben de intentie uitgesproken om de huurwoningen af te nemen, aldus acquisitiemanager Jacky Scherens van Life. De koopcontracten zijn nog niet getekend omdat de vergunningen nog niet binnen zijn.

Tevens heeft Life het oude ziekenhuis Stadsmaten aan het Ariënsplein voor een bedrag van € 4,5 mln aangekocht om te herontwikkelen. De overdracht vindt 11 november plaats. Deze locatie is nu nog deels in gebruik, maar komt binnenkort geheel leeg te staan. In Enschede is vorig jaar het vlakbij gelegen nieuwe Medisch Spectrum Twente (23.000 m²) opgeleverd. Voor de oude ziekenhuis-locatie is nog geen concreet programma. 'We gaan samen met de gemeente kijken wat de mogelijkheden zijn', aldus Scherens. 'Op het Ariënsplein zijn woningen in ieder geval niet mogelijk.'

Het totale programma voor Kop Boulevard omvat 50.000 m², voornamelijk woningen. Winkels zijn in de commerciële plint niet toegestaan. De driehoekige locatie direct grenzend aan de binnenstad meet ongeveer 3 hectare en is nu nog kaal en steenachtig, met veel verkeer. Er is veel leegstand, waaronder een voormalig bankkantoor en gemeentepand. Het stedenbouwkundige ontwerp van Polo Architects uit Antwerpen gaat uit van meer groen en beleving en verblijfsruimte. Om dit mogelijk te maken moet de openbare infrastructuur eerst verlegd worden, zegt Scherens. Zo zal onder meer de toegang tot de ondergrondse parking op een andere plek komen.

Om de ontwikkeling van Kop Boulevard mogelijk te maken heeft Life de Dish-locatie aangekocht van hotelexploitant Frans Meijer. Op deze plek stond het in 2013 gesloopte Dish-hotel. Aanvankelijk zou Vorm uit Papendrecht hier samen met Impact woningen, zorgvoorzieningen en een hotel ontwikkelen. Deze plannen zijn niet doorgegaan.

Volgens de acquisitiemanager van Life is er in Enschede een opkomende vraag naar kwalitatief goede woningen. 'Uit marktonderzoek blijkt dat het aanbod niet toereikend is. De ligging van Kop Boulevard tussen binnenstad en ziekenhuis leent zich goed voor woningbouw. We hebben veel overleg met de gemeente en Hestructureringsmaatschappij Overijssel (HMO) over de gebiedsontwikkeling. Life neemt echter het volledige risico voor de ontwikkeling.' HMO is opgezet door de provincie Zuid-Holland om de herstructurering van bedrijventerreinen en werkgebieden aan te pakken.

Life is een ontwikkelaar uit Antwerpen met nog twee andere projecten in Nederland in portefeuille. In Maastricht heeft de onderneming de voormalige sigarenfabriek Philips Tabak getransformeerd tot 143 studentenunits en 5000 m² commerciële ruimte, waaronder supermarkt Linders en Action. Dit project is inmiddels opgeleverd en verkocht aan de eveneens Belgische studentenhuisvester Xior Student Housing. In Vaals ontwikkelt Life samen met bouwonderneming Gijbels Group een studentencomplex met 460 kamers voor studenten van technische universiteit RWTH in Aken.

Life (Living in Funky Environmonts) werd in 2009 opgericht door Serge Hannecart, die eerder actief was in het vastgoed met zijn ontwikkelbedrijf Himmos. In 2002 verkocht hij die aan Heijmans, om in 2010 weer deels terug te kopen. Bij Life werken thans 22 mensen en er zijn verschillende vacatures.