C&W ontwikkelt met CBRE GI en Syntrus corona-proof winkelconcept

In Hilversum en Rotterdam heeft Cushman & Wakefield samen met retailers en eigenaren CBRE Global Investors en Syntrus Achmea het zogenoemde 6 Feet Retail-concept geïntroduceerd.

Het 6 Feet Retail-concept is het vervolg op het begin april gelanceerde 6 Feet Office – het werkplekconcept voor anderhalvemeter-kantoren. Cushman & Wakefield heeft na het werkplekconcept het retailconcept ontwikkeld in samenwerking met minister Wiebes (Economische Zaken en Klimaat). Het ministerie heeft hiervoor het Protocol Verantwoord Winkelen gemaakt.

Zie ook het interview met de makers van het concept, Jeroen Lokerse en Arjen Boesveldt, respectievelijk ceo en international partner en head of retail van Cushman & Wakefield.

De eerste testopstellingen van het 6 Feet Retail-concept zijn geplaatst in De Koopgoot in Rotterdam en in winkelcentrum Kerkelanden in Hilversum. Gekozen is om twee totaal verschillende retailgebieden te creëren voor veilig winkelen binnen de nieuwe anderhalve-meter maatstaf. De hulp omvat onder andere duidelijke instructies, goed doordachte loopstromen, heldere bewegwijzering, extra schoonmaak en veilige openbare ruimtes. Ook in de winkels worden de retailers geholpen, met bijvoorbeeld displays met looproute-instructies, antibacteriële dispensers en kleding voor winkelmedewerkers die is voorzien van veilig-winkelen-regels.

6 Feet Retail is ontworpen door Cushman & Wakefield in nauwe samenwerking met retailers en vastgoedinvesteerders CBRE Global Investors en Syntrus Achmea Real Estate & Finance. Wouter Dijkman, senior asset manager CBRE Global Investors (links op de foto): ‘Nu de winkels weer langzaamaan opengaan, is het belangrijk dat mensen zich veilig en beschermd voelen. Dat geldt voor het winkelend publiek, maar zeker ook voor iedereen die werkt in een winkel of in een winkelgebied. Het 6 Feet Retail-concept helpt mensen bij het bewaren van anderhalve meter afstand. Er is hard gewerkt om de testversie van het concept op deze korte termijn toe te passen in winkelgebied de Koopgoot in Rotterdam Centrum. We zullen de komende weken gebruiken om te beoordelen of de ingrepen voldoende zijn om op een verantwoorde en toch prettige manier te winkelen.’

Boris van der Gijp, director Commercieel Vastgoed bij Syntrus Achmea (rechts op de foto): ‘Een aantal retailers is in zwaar weer terechtgekomen door de coronacrisis, omdat veel klanten wegblijven. Er is een groot gemeenschappelijk belang om dit tij te keren. Als we klanten ervan kunnen overtuigen dat zij veilig en gemakkelijk kunnen winkelen, zorgt dat voor terugkeer van omzet. Daar varen vervolgens ook de verhuurders wel bij. Vandaar dat wij dit initiatief enthousiast omarmen.’