Retailspecial winkelvernieuwers: Grote Marktstraat Den Haag

Het aantal consumenten dat dit binnenstad van Den Haag bezoekt is sinds de eeuwwisseling flink gestegen. De vernieuwing is besproken tijdens het congres van IVBN en Neprom in samenwerking met PropertyNL over winkelvernieuwers.

Dankzij grote projecten zoals Spuimarkt (bioscoop, retail en fitness), de Markies (Marks & Spencer en Zara), de nieuwe Haagse Passage (hotel en retail), Amadeus (Primark en woningen) en Sijthoff (Riverside en kantoor) is er ruimte gecreëerd voor internationale winkelketens. Met het ondergronds brengen van de tram, in combinatie met een parkeergarage, kon van de Grote Marktstraat een aantrekkelijke winkelboulevard worden gemaakt.

Fraai vormgegeven straatverlichting en straatmeubilair en nieuwe bestrating zijn de kers op de taart. De nieuwe Haagse Passage zorgt voor een betere doorbloeding van het winkelhart. Met deze vijf projecten is alleen al meer dan 45.000 m² nieuwe winkelruimte en horeca toegevoegd aan de binnenstad. Het bestaande pand van Maison de Bonneterie kreeg met H&M snel een nieuwe invulling en ook het V&D-pand aan de Grote Markt staat niet lang leeg. Hier komt een vestiging van Decathlon.

Volgens Lena Dalerup, programmamanager van het Bureau Binnenstad, hebben de gemeente Den Haag en het bedrijfsleven een unieke samenwerking opgetuigd om in de Haagse binnenstad kwaliteit te ontwikkelen. Overheid en bedrijfsleven participeren in een fifty–fifty-verhouding in Bureau Binnenstad. ‘De kracht is dat binnen deze samenwerking in de periode 2000–2015 een visie is ontwikkeld op de kwalitatieve ontwikkeling van winkelstad Den Haag en dat ze die visie hebben weten vast te houden. De kunst is nu om koers te houden.’

In de pijplijn zitten nu geen echt grote winkelnieuwbouwplannen meer, wel is het nieuwe cultuur- en onderwijscomplex Spuikwartier van grote betekenis voor de binnenstad en Den Haag als geheel. Hier vinden het Residentie Orkest, het Koninklijk Conservatorium en het Nederlands Danstheater straks onderdak.

Spannend wordt welke effecten de herontwikkeling en uitbreiding van winkelcentrum Leidsenhage in Leidschendam in de toekomst zal hebben op de Haagse binnenstad. In randgemeente Leidschendam wordt 30.000 m² winkelruimte bijgebouwd, twee derde van wat de afgelopen jaren aan de Grote Marktstraat is gerealiseerd.