De bouw is gestart van de 5de woontoren in het Amsterdamse Bajeskwartier, het voormalige terrein van de Bijlmerbajes vlakbij de Amstel in Overamstel.
Het betreft woontoren The Jay met 135 compacte 2-kamerappartementen en gezamenlijke ruimtes en voorzieningen. Op de kop van Bajeskwartier, vlak naast metrostation Spaklerweg, verrijst deze slanke toren naar ontwerp van OMA Architecten, die in de zomer van 2024 wordt opgeleverd.
Daarmee zijn er in Bajeskwartier inmiddels 875 huur- en koopwoningen in aanbouw en worden de contouren van deze groene stadswijk steeds beter zichtbaar. Bajeskwartier is een ontwikkeling van Bajes Kwartier Ontwikkeling C.V., een samenwerkingsverband van gebiedsontwikkelaar AM, AT Capital en Schroders Capital. The Jay is een ontwerp van OMA architecten. BAM Wonen en BAM Bouw & Techniek zijn verantwoordelijk voor de bouw The Jay.
In The Jay komen 135 slimme, compacte 2-kamerwoningen met een grootte van 38 tot 48 vierkante meter verdeeld over 17 verdiepingen. De koopwoningen zijn op eigen grond, dus erfpachtvrij. Op de begane grond komt een gezamenlijke tuin en ook een co-working ruimte behoort tot de voorzieningen van de toekomstige bewoners. De lichte toren is van de 5e tot de 17e verdieping op de kopgevel bedekt met zonnepanelen. Daaronder is het een groene gevel met nestkasten voor vogels. Het interieur van The Jay voldoet aan de laatste duurzaamheidsinzichten en heeft een energielabel van A++ met onder meer waterbesparende kranen, uitstekende isolatie, driedubbel isolatieglas en vloerverwarming die in de zomer ook een paar graden kan koelen.
Naast The Jay zijn ook de woongebouwen The Robin (129 koopwoningen), The Finch (145 sociale huurwoningen) en The Starling (110 sociale en 75 vrije sector marktwoningen) in aanbouw en daarnaast worden de eerste 280 sociale huurwoningen dit jaar opgeleverd.
Voor heel Bajeskwartier gelden hoge duurzaamheidsambities. De wijk wordt energieneutraal en maar liefst 98% van de materialen van dit voormalige gevangeniscomplex wordt hergebruikt.
In alle gebouwen en het openbaar gebied van Bajeskwartier worden deze circulaire materialen toegepast. Zo krijgen onder meer tralies uit de voormalige Bijlmerbajes een nieuw leven als klimrek voor planten en worden gevangenisdeuren gebruikt in de brugleuningen in het openbaar gebied.