483 nieuwe woningen bij Zuidplein Rotterdam

Met de komst van twee nieuwe twee woontorens moet het gebied rondom winkelcentrum Zuidplein en Ahoy in Rotterdam verder veranderen in een bruisend stadscentrum. Er zijn 483 extra nieuwe woningen voorzien.

Het plan van projectontwikkelaars Blue House en Ridge  voorziet in een combinatie van wonen, winkelen, werken en recreëren. Inclusief een levendige stadsboulevard met meer groen en meer ruimte voor voetgangers en kleinschalige retail en horeca.

De architecten van Mulderblauw hebben in het voorontwerp 64.000 m2 bvo daartussen een groen daklandschap ingetekend.  Hiervan is 36.900 m2 bestemd voor wonen. In totaal zijn 483 woningen gepland, met een variatie in woningtypes en in de voet van de torens stadswoningen die een verbinding maken met het groene dak. Daarnaast is 17.950m2 voorzien voor ‘onderwijsprogramma’, 2.050 m2 voor horeca en 250 m2 voor retail.

Dynamische plek

In het hart van het gebouw is een zogenoemde City Lounge gepland. Dit moet een dynamische plek worden waar de voetpaden vanuit winkelcentrum Zuidplein, het Ikazia Ziekenhuis en de Strevelsweg samenkomen.  Onder het gebouw ligt een mobiliteitscentrum als kruispunt voor metro en overig stads- en streekvervoer. Hier worden ook duurzame alternatieve vervoersmogelijkheden aangeboden zoals deelfietsen, -scooters en auto’s.

Lees ook: Kwalitatief goede nieuwbouw kan niet meer uit voor sociale huur

Het plan voor de torens is een nieuwe toevoeging aan de herontwikkeling van Hart van Zuid. Er kwamen onder meer een nieuw zwembad, een uitbreiding van Ahoy een uitbreiding van het winkelcentrum die bijna is voltooid. Ook zijn in het gebied veel nieuwe woningen voorzien.