Provast verkoopt Grotius voor € 180 mln aan CBRE GI en ASR

Provast heeft de twee woontorens met 655 huurappartementen en commerciële ruimte op de Grotiusplaats in Den Haag verkocht.

Joint venture CBRE Global Investors en ASR Real Estate verwerven namens het CBRE Dutch Residential Fund en ASR Dutch Core Residential Fund de huurappartementen, commerciële ruimten en 240 parkeerplaatsen in de ondergrondse parkeergarage.

Uit de markt is vernomen dat de koopprijs ruim € 180 mln bedraagt. Vorig jaar werd al onthuld dat CBRE Global Investors de belegger zou worden van het nieuwbouwproject, toen was nog niet bekend dat CBRE GI het verwerft in een joint-venture met ASR Real Estate. De koop is nu definitief.

Het plan Grotius omvat voornamelijk middeldure huurappartementen en 20% huurwoningen met een huurprijs onder de liberalisatiegrens. Door dit programma toe te voegen op deze centrumlocatie wordt aangesloten bij de hoogbouwvisie van de gemeente Den Haag en de ambitie om meer mensen in het centrum te huisvesten.

De woontorens zijn in Haagse stijl ontworpen door Winy Maas van architectenbureau MVRDV. De duurzame gebouwen van respectievelijk 100 en 120 meter hoog krijgen een transparante publieke ruimte op de begane grond met onder meer horeca en dienstverlening. De locatie is op loopafstand van het Centraal Station en het historisch centrum. De appartementen die inspringen op de grote woningbehoefte, zullen naar verwachting medio 2021 worden opgeleverd. De bouw is in handen van bouwcombinatie J.P. van Eesteren en BESIX.

De twee woontorens vormen het startpunt van de complete make-over van het gebied ten oosten van station Den Haag Centraal, inclusief het gedeeltelijk overkappen van de Utrechtsebaan, zodat er een levendig en groen stadsplein ontstaat. De Grotiusplaats ligt in het dynamische stationskwartier en vormt een belangrijke schakel tussen het station Den Haag Centraal, Bezuidenhout en het Beatrixkwartier.

Provast werd bij deze transactie geadviseerd door het Residential Capital Markets team van CBRE en Loyens & Loeff. CBRE Global Investors en ASR werden geadviseerd door Houthoff.