Corporaties kunnen 170.000 extra woonruimten creëren binnen bestaande woningen

Binnen de woningvoorraad van de Nederlandse woningcorporaties kunnen de komende tien jaar 170.000 extra woonruimten worden gerealiseerd door bestaande woningen beter te benutten, zo blijkt uit een exercitie van Platform31 aan de vooravond van de Woontop.

Maar dat lukt alleen als woningcorporaties, gemeenten, Rijk en andere betrokkenen belemmerende regels wegnemen én actief aan de slag gaan om de bestaande mogelijkheden te benutten. Platform31 onderzocht in opdracht van het corporatiesamenwerkingsverband De Vernieuwde Stad en koepelorganisatie Aedes vier vormen van het beter benutten van de bestaande corporatievoorraad.

Allereerst is er de mogelijkheid om via de toevoeging van een woonlaag aan bestaande complexen (optoppen) 46.000 extra woningen te bouwen. Er is ruimte voor hospitaverhuur. Als corporaties dat toestaan, dan zou dat 40.000 kamers kunnen opleveren. Woningdelen kan ook helpen. Nu wordt 70% van alle beschikbare woningen aan een alleenstaande verhuurd. In veel van deze woningen is er ruimte voor meer bewoners. Potentieel kunnen hierdoor de komende tien jaar zo’n 60.000 mensen extra worden gehuisvest. En woningsplitsen, het opdelen van een woning in meer kleinere woningen zou in tien jaar tijd 25.000 woningen kunnen opleveren. In totaal bezitten woningcorporaties 2,3 mln woningen.

Belemmeringen wegnemen

Om het beter benutten van de bestaande corporatiewoningen mogelijk te maken, zo benadrukt Platform31, moet er een aantal belemmeringen worden weggenomen. Daarbij gaat het onder meer over technische en organisatorische belemmeringen, en aanpassingen in regelgeving om de maatschappelijke en financiële haalbaarheid te vergroten.

Woensdag belegt minister Keijzer van Volkshuisvesting een Woontop met alle bij woningbouw betrokken partners. Doel is tot een breed gedragen akkoord te komen om de bouw jaarlijks van 100.000 woningen dichterbij te brengen. Het Financieele Dagblad maakte maandag melding van spanningen tussen het Rijk en de VNG. Keijzer wil miljarden beschikbaar stellen om woningbouw aan te jagen, maar ze vraagt daarbij co-financiering van gemeenten. Juist vanwege een korting op het Gemeentefonds in 2026 zeggen gemeenten daar financieel niet of nauwelijks toe in staan te zijn.

img
Redacteur
Profiel