Huizenprijzen stijgen fors in tweede kwartaal

De mediane verkoopprijs van woningen is in het tweede kwartaal van dit jaar met 7,2% toegenomen; woningen waren eind juni 13,6% duurder dan een jaar eerder, zo blijkt uit de nieuwste Monitor Koopwoningmarkt van de TU Delft.

Gepubliceerd in PropertyNL Magazine nr. 9, 27 september 2024

De forse toename compenseert de bescheiden koopprijsstijging in het eerste kwartaal van 2024. Het Experisecentrum Woningwaarde, onderdeel van de faculteit Bouwkunde van de TU, wijst daarnaast op de schaarste op de woningmarkt, krapte op de arbeidsmarkt en het groot aantal vacatures in de bouwnijverheid. De licht gedaalde hypotheekrente en een grote koopkrachtige vraag naar woningen' hebben de prijzen verder opgestuwd.

Reële koopprijs blijft achter bij 2022

Ook de prijsindex van het Kadaster en het CBS laat plussen zien: 2,9% op kwartaalbasis en 8,6% op jaarbasis. De prijsindex ligt in reële termen, dus gecorrigeerd voor inflatie, nog wel ruim 6% lager dan medio 2022. De recente prijsontwikkeling vormt een aanwijzing dat de omstandigheden op de woningmarkt steeds meer onder druk komen te staan.'

Huizenkopers hebben meer te besteden dankzij de stevige loonsverhogingen van de afgelopen tijd en dat zorgt samen met de licht dalende hypotheekrente en de per 1 januari 2024 verruimde hypotheekvoorwaarden voor een grotere leencapaciteit - en voor meer verkopen: in het tweede kwartaal werden 3,1% meer huizen verkocht dan in dezelfde periode vorig jaar. 

Het afgelopen kwartaal nam het aantal nieuw te koop gezette bestaande woningen voor het eerst in lange tijd weer licht toe; het totaal aan te koop staande woningen komt uit rond de 65.600. Het nieuwbouwaanbod blijft met 15.000 per kwartaal historisch laag. Per saldo blijft de markt door het stabiele aanbod en de groeiende vraag aanhoudend krap.

Bouwplannen

Volgens de monitor blijft de woningbouwproductie onveranderd onder druk staan door het grote aantal vacatures in de bouw. 'In de voorbereidingsfase van nieuwbouwplannen lijkt er eveneens een stagnatie op te treden door de krapte op de arbeidsmarkt. Uit de gegevens van Locatus blijkt namelijk dat het totaal aantal bestaande bouwplannen in de eerste helft van 2024 is gedaald naar 3.350 plannen (-10% ten opzichte van de tweede helft van 2023). Daarbij is vooral het aantal ‘plannen in uitvoering’ fors gedaald van bijna 1.300 naar 965 plannen.

Het aantal hypotheekaanvragen is in de eerste twee kwartalen gegroeid van circa 95.000 naar 120.000 offertes, maar dat komt vooral doordat er veel meer verhogingen van bestaande hypotheken en tweede hypotheken zijn aangevraagd.