Wereldhave reorganiseert en zet rem op investeringen

Wereldhave gaat reorganiseren om kosten te besparen. De eerste zes maanden van dit jaar verwacht Wereldhave voor minstens € 50 mln aan vastgoed te verkopen. Cio Smink vertrekt en wordt niet vervangen.

Het komend jaar zal Wereldhave zich meer richten op optimalisatie van de portefeuille en van de huidige winkelcentra en minder op acquisitie. Dat betekent dat de positie van chief investment officer Riemer Smink overbodig wordt. Hij heeft in december al afscheid genomen en zal niet worden vervangen. Daarnaast komen 25 arbeidsplaatsen in Nederland te vervallen, waaronder die van Belinde Bakker, lid van het management team die per 1 april vertrekt. De reorganisatie zal vanaf 2018 bijdragen aan de winstgevendheid van de organisatie.

Het beursgenoteerde vastgoedfonds Wereldhave richt zich op winkelcenta in de middelgrote steden. Het fonds realiseerde het afgelopen jaar een hoger direct resultaat en verhoogt het dividend een fractie van € 3,01 naar € 3,08.

De in 2015 overgenomen negen winkelcentra stuwden in 2016 de huurinkomsten van Wereldhave met 11% op tot € 151 mln. In het voorgaande jaar was dit nog € 133,7 mln. De bezettingsgraad kwam eind december uit op 95,5%. Eind september stond de bezettingsgraad op 93,8%.

Het negatieve indirect resultaat liep iets op tot € 30,2 mln, tegenover €29,9 mln in het voorgaande jaar. Het totale beleggingsresultaat kwam uit op € 120,8 mln, tegen € 103,8 mln in 2015. De winst per aandeel nam met 7% toe tot € 3,45. Wereldhave verwachtte eerder een winstgroei per aandeel dat lag tussen de 6% en 9%.

Voor het lopende boekjaar verwacht wereldhave een winst per aandeel dat ligt tussen de € 3,40 en € 3,50. Vorige maand maakte Wereldhave een reorganisatie bekend om zodoende kosten te besparen. De kosten hiervan schat het bedrijf op € 1,5 mln. Dit zal drukken op de winst per aandeel over 2017. De kostenbesparingen zullen volgens Wereldhave echter bijdragen aan het direct resultaat in 2018.