245 woningen in Rotterdamse Maaskant-erfenis Katshoek

De Amsterdamse ontwikkelaar DubbeLL gaat in opdracht van eigenaar Xior Student Housing 245 woningen in (hoofdzakelijk) het middenhuursegment realiseren in voormalig bedrijfsverzamelgebouw Katshoek in Rotterdam. 

De omgevingsvergunning voor de transformatie van Katshoek, gelegen aan de Heer Bokelweg 169 in Rotterdam is goedgekeurd. Het plan bestaat uit een gemengd woonprogramma; middeldure starterswoningen met makersruimte  (60%), vrije sector grotere gezinswoningen (30%) en sociale huurwoningen (10%). Op begane grond is daghoreca (400 m2) voorzien. Uit gevenvs van het kadaster blijkt dat Xior het bedrijfsverzamelgebouw in 2019 kocht voor € 7.510.000.

Behoud gevelbeeld

Het constructieve skelet met vrije vloervelden – in het door architect Huig Maaskant ontworpen gebouw - maakt het uitermate geschikt om een tweede leven met woonbestemming te krijgen. Daarbij is het de architecten van De Zwarte Hond gelukt het gehele casco inclusief de iconische natuurstenen gevel te hergebruiken. Door inpandige buitenruimtes blijft het vlakke gevelbeeld behouden. Bovenop wordt een terugliggende uitbouw met extra laag in stijl van het bestaande gerealiseerd. Verduurzaming van het pand (door gasloos maken, extra isoleren, groene daken en waterberging) is een essentieel onderdeel van de herontwikkeling.

Van kantoor naar woningen

Het toekomstige woongebouw is het niet het eerste pand dat Maaskant tijdens de wederopbouw van Rotterdam ontwierp en dat nu een woonbestemming krijgt. Eerder dit jaar maakte Nieuw Holland Vastgoed bekend een alzijdig kantoorgebouw aan de Goudsesingel te gaan transformeren.

Katshoek bevindt zich op het snijvlak van twee andere gebiedsontwikkelingen in hartje Rotterdam. Het Zomerhofkwartier (ZOHO) in de Agniesiebuurt wordt herontwikkeld van een versplinterd bedrijventerrein tot een woonwijk met een mix van sociale huur- en koopwoningen. Aan de andere kant wordt in Pompenburg een levendig hoogbouwmilieu gerealiseerd.