Retailspecial winkelvernieuwers: Westerhaven Groningen

Winkelcentrum Westerhaven in de stad Groningen werd gebouwd als een gdv-locatie nabij de binnenstad en ging in 2002 open. De vernieuwing ervan werd besproken tijdens het congres van IVBN en Neprom in samenwerking met PropertyNL over winkelvernieuwers.

De 5000 m² grote Mediamarkt is vanaf de start de belangrijkste trekker en verder waren er een vestiging van Kruidvat en Top Merk Schoenen te vinden, een Intersport-zaak van 3500 m² en een Toys ’r Us (later omgedoopt tot Toys XL).

Ondanks de aanwezigheid van de Mediamarkt heeft het 14.500 m² grote winkelcentrum nooit optimaal gefunctioneerd, aldus Wim-Jaap Eising, senior asset manager bij Bouwinvest. De winkels maken deel uit van het Bouwinvest Retail Fund en de parkeergarage is eigendom van een Duits parkeerfonds van Bouwfonds REIM. ‘De verwachting dat het winkelende publiek in de binnenstad ook Westerhaven zou weten te vinden, bleek niet uit te komen. Door de toch wat afgelegen locatie ten opzichte van die binnenstad en de slecht bereikbare entrees was voornamelijk sprake van doelgericht bezoek. De vides rondom het gebouw die zorgden voor ventilatie van de parkeergarage droegen ook niet bij aan de leefbaarheid.’

Het vertrek van de Intersport en Toys XL maakte een rigoureuze ingreep mogelijk. Het geschenk uit de hemel was Primark, dat in 2014 koos voor Westerhaven vanwege de schaalgrootte en korte termijn waarop de kledingwinkel te openen was. Samen met ontwikkelaars Top Vastgoed en Fimek – waarmee Bouwinvest ook de herontwikkeling van het C&A-pand aan het Damrak doet – werd een plan gemaakt om het winkelcentrum aan te passen, de winkelpuien te vernieuwen en de herkenbaarheid van Westerhaven te vergroten.

Eising: ‘Door openbare ruimte om te zetten naar winkelruimte wordt het complex met 1500 m² uitgebreid. De grootste hobbel bij dit project was het gedeelde eigendom, dat het aanpakken van de parkeergarage lastiger maakte. Maar dit is ook gelukt.’

Primark Groningen Westerhaven (8000 m², waarvan 5500 m² verkoopoppervlak) zal in mei zijn deuren openen. De Mediamarkt wordt verkleind tot 3000 m² en fitnessketen Basic Fit wordt verplaatst naar de plek waar Toys XL zat. In combinatie met de grote centrumparkeergarage onder het complex zal deze publiekstrekker zorgdragen voor een grote toeloop van bezoekers. De verwachting is dat dit de loopstromen in de binnenstad van en naar de Westerhaven blijvend zal veranderen.