DNB verwacht jaarlijkse stijging woningprijzen met 5%

De Nederlandsche Bank verwacht dat de woningprijzen in 2017 en 2018 zullen stijgen met 5%. Dat blijkt uit de nieuwe halfjaarlijkse ramingen van DNB, die maandag zijn gepubliceerd.

Het in 2013 begonnen herstel van de woningmarkt blijft krachtig aanhouden. Tot en met het vierde kwartaal van vorig jaar zijn de gemiddelde woningprijzen sinds het dieptepunt in 2013 met ruim 12% gestegen. Verwacht wordt dat de gemiddelde huizenprijs in 2017 en 2018 verder stijgt, met gemiddeld 5% per jaar. Ook het aantal maandelijkse verkopen is hersteld en ligt inmiddels boven het pre-crisis niveau. Het vertrouwen in de woningmarkt is bijna terug op het niveau van kort voor de laatste piek van de huizenprijzen in 2008. 

Crisis te boven gekomen
Ook afgemeten aan andere kenmerken is duidelijk dat de woningmarkt de crisis te boven is gekomen en daar op enkele punten zelfs sterker uit is gekomen. Hoewel er inmiddels meer hypotheken worden verstrekt dan voor de crisis, is de nieuwe woningbezitter gemiddeld minder zwaar hypothecair gefinancierd dan voorheen. Door strengere hypotheeknormen is de verhouding tussen nieuwe hypotheken en woningwaarde lager, waardoor een woningbezitter meer financiële buffers overhoudt. Dit geldt ook voor al langer bestaande hypotheken, omdat hierop in de afgelopen periode extrais afgelost.

In macro-economisch opzicht zijn de risico’s eveneens afgenomen. De verhouding tussen de totale hypotheekschuld en het inkomen van huishoudens is afgenomen van 226% in 2010 naar 213% in 2016. In de raming loopt dit weer op, naar 218% in 2018. De groei van de hypotheekschuld wordt vooral gedreven door de groei van het beschikbare inkomen, gegeven de momenteel zeer lage hypotheekrente. Het vertrouwen in de woningmarkt, dat in 2013 was gedaald naar het laagste niveau sinds 1984, bereikte in december 2016 weer het niveau van begin 2008, kort voor de omslag in de woningprijzen

Economie groeit krachtig
De economie groeit dit jaar opnieuw in een krachtig tempo en houdt daarmee de opgaande lijn van de laatste jaren vast. De binnenlandse bestedingen blijven de voornaamste groeimotor. De meeste bedrijven staan er goed voor en het consumentenvertrouwen ligt op een historisch hoog niveau. De groei van het binnenlands product komt in 2017 uit op 2,3% en gaat in 2018 naar een nog steeds solide 1,7%. De arbeidsmarkt verrast in positieve zin, vooral vorig jaar, met een opvallend grote daling van de werkloosheid. De inflatie loopt flink op, naar 1,4% dit jaar en 1,3% in 2018. Evenwichtige overheidsfinanciën komen dit jaar in zicht.