‘Woningbeleggers verzuipen bij verdergaande stapeling maatregelen’

Binnen de exploitatie van particuliere huurwoningen is er geen ruimte voor verdere aftopping van het exploitatieresultaat, dat schrijft Vastgoedbelang in een studie naar de verdiensten van particuliere beleggers.

Volgens Jack de Vries, voorzitter van Vastgoedbelang, wordt in het maatschappelijke en politieke debat ten onrechte gesuggereerd dat particuliere woningbeleggers ontzettend veel geld overhouden aan woningverhuur. Uit de studie blijkt dat de belastingdruk, als percentage van het resultaat voor belasting, ruim 15% tot bijna 30% bedraagt.

“We staan aan de vooravond van verdergaande stapeling van maatregelen; regulering van de middenhuur, verzwaring van de belastingdruk én de wettelijke plicht tot verduurzaming van huurwoningen. De studie laat zien dat er geen ruimte is voor verdere aftopping van het netto exploitatieresultaat”, aldus De Vries.

Vastgoedbelang voorziet een krimp van de huurwoningvoorraad. “Als al deze beleidsvoornemens bewaarheid worden zullen woningbeleggers niet langer financiële verantwoordelijkheid kunnen dragen voor zichzelf en voor de mensen met wie zij een leefgemeenschap vormen. Het voorgenomen beleid drijft beleggers er toe hun huurwoningen aan de eigenaar-bewonersmarkt af te stoten. Dit heeft krimp, in plaats van groei, van de huurmarkt tot gevolg. Het huuraanbod voor woningzoekenden neemt af, en de huren zullen nóg harder stijgen.”

Er zijn in Nederland meer dan 300.000 woningbeleggers. Zij verhuren samen zo’n 800.000 woningen, waarvan bijna 95% in de gereguleerde sector en in het middenhuur-segment

img
Redacteur
Profiel