‘Versnel woningbouw door beter gebruik onbenutte parkeerplekken’

Woningbouw kan worden versneld als gemeenten bij binnenstedelijke nieuwbouw niet standaard parkeerplekken toevoegen. Rond nieuwbouwplannen staan al zo’n 50.000  parkeerplekken leeg. Die parkeerplekken bieden kansen voor extra woningbouw en omvangrijke kostenbesparingen, zo meent de Zuid-Hollandse gedeputeerde Adri Bom-Lemstra.

Tot 2025 moeten er in Zuid-Holland 100.000 woningen worden bijgebouwd. Liefst in de steden, maar daar is de ruimte schaars. Daarom moet volgens Bom-Lemstra  buiten de gebaande paden bouwversnelling tot  stand worden gebracht.  Het benutten van onbenutte parkeergelegenheid biedt volgens haar een goede mogelijkheid.

De aanleg van een parkeerplek kost minimaal € 20.000. 's Avonds en in het weekend – maar soms ook overdag – blijven circa 50.000 parkeerplaatsen bij kantoren en in garages onbenut. ‘Door afspraken te maken met de eigenaren zouden geen nieuwe parkeerplekken gecreëerd hoeven te worden. Dat biedt mogelijk ruimte aan extra woningen. In ieder geval bespaart het geld’, aldus Bom-Lemstra.

De analyse volgt op eerder onderzoek naar de parkeernorm. Toen bleek dat de gemeentelijke parkeernorm (o,3 tot 3 per woning) een belangrijke oorzaak is voor het achterblijven van binnenstedelijke woningbouwproductie.

img
Redacteur
Profiel