‘Renovatie Binnenhof gaat zeker € 2 mrd kosten’

Voor de renovatie van het Binnenhof moet rekening gehouden worden met een bedrag van €2 mrd, zo meldt minister De Jonge aan de Tweede Kamer.

De staat van het achthonderd jaar oude complex is veel slechter, dan waar bij de start van het renovatieproces van uit is gegaan. Ook is er veel meer asbest aangetroffen in de gebouwen en zijn de loonkosten en prijzen van bouwmateriaal aanzienlijk gestegen ten opzichte van 2015 toen het kabinet besloot tot de renovatie.

‘Nu we werkelijk kunnen zien hoe slecht de staat van het gebouw is, nu de ontwerpen bijna zijn afgerond en de strengere veiligheidseisen in de ontwerpen zijn verwerkt, kunnen we een betere inschatting maken van de kosten. Die blijken fors hoger dan eerder gedacht, maar het is onvermijdelijk dat we deze kosten maken. Met de renovatie kunnen we dit schitterende monument, het oudste regeringscentrum ter wereld dat nog in gebruik is en het hart van onze democratie, voor de toekomst behouden”, aldus de minister van Binnenlandse Zaken.

De renovatie is een complexe opgave. Het Binnenhof heeft een vloeroppervlakte van 90.000 m2  en bevat zo’n vierduizend vertrekken, ruimten, kamers, zalen, gangen, zolders en kelders. Vrijwel allemaal met een monumentale status en allemaal verschillend. Ook is het verbeteren van de veiligheid van parlement, kabinet en bezoekers een complexe aangelegenheid. Daarnaast zijn er steeds meer eisen voor de beveiliging van vertrouwelijke informatie. Al deze opgaven vragen olgens De Jonge om fors hogere budgetten.

Bij de Voorjaarsnota in 2023 was het budget voor de renovatie nog € 843 mln. Dit jaar is het budget opgehoogd met € 790 mln. Nu al is duidelijk dat in 2025 het bedrag voor de renovatie verder moet worden verhoogd.

img
Redacteur
Profiel