De bouw van duizenden nieuwbouwwoningen loopt naar verwachting minimaal zes maanden vertraging op door de recente uitspraak van de Raad van State over de stikstofuitstoot, voorziet het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB). Dat houdt in de voorspelling nog geen rekening met de uitspraak die de Haagse rechter woensdag deed.
EIB-directeur Taco van Hoek geeft aan dat het instituut de precieze impact van de uitspraak nog aan het uitzoeken is. "Het lijkt te gaan om een betekenisvol aantal. Het zal eerder om duizenden gaan dan honderden." De Raad van State oordeelde in december dat het zogeheten intern salderen om met beschikbare stikstofruimte te schuiven aan banden moet worden gelegd en dat daarvoor nieuwe vergunningen nodig zijn.
Uitstel, geen afstel
Volgens Van Hoek hoeft voor de bouwprojecten waarvoor dit speelt, niet te worden gevreesd voor afstel. Hij rekent erop dat er straks voor veel projecten tegelijkertijd vergunningaanvragen worden ingediend, wat voor capaciteitsproblemen kan zorgen bij instanties die zich daarmee bezighouden. "Maar die vergunning krijgen ze wel", voorziet hij. Bij het beoordelen van de vergunningsaanvraag zal namelijk eenzelfde berekening worden gemaakt als bij het intern salderen. Wel is de uitspraak een nieuwe tegenslag voor de doelstelling om jaarlijks 100.000 woningen te bouwen. Het EIB verwacht in nieuwe ramingen dat de woningbouw weer gaat aantrekken, maar in de prognoses is het effect van de uitspraak nog niet verwerkt. Van Hoek vermoedt dat nog een bijstelling nodig is als het gaat om de vergunningverlening dit jaar. Ook rekent hij op een neerwaarts effect voor de opleveringen in 2026 en 2027.
70.000 woningen erbij
Volgens donderdag vrijgegeven cijfers groeide de woningvoorraad vorig jaar met 70.000 woningen. Daarmee bleef de huizenaanwas opnieuw sterk achter bij de huishoudensgroei. Het ziet ernaar uit dat er dit jaar per saldo 73.000 woningen bijkomen. In de jaren erna zou de jaarlijkse aanwas dan verder moeten oplopen naar 83.000 in 2029. De bouwproductie als geheel kromp vorig jaar nog met 3%, maar zou dit jaar en volgend jaar weer met 1,5 en 2,5% groeien.