‘Kantooropname daalt in eerste drie kwartalen van 2020 met 22%’

In de eerste drie kwartalen van 2020 is de opname van kantoorruimte met 22% gedaald ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.

In totaal is er sinds januari van dit jaar 694.000 m2 kantoorruimte in gebruik genomen. Cushman & Wakefield vergeleek de zogeheten kantooropname in de eerste drie kwartalen van 2020 met die van dezelfde periode in 2019; de daling was het sterkst in de vijf grote steden (-39%). Waar de afgelopen tien jaar het aandeel van de G5 in de kantooropname steevast boven de vijftig procent lag, komt deze tot nu toe uit op 41% van de totale opname in Nederland.

Volgens Jan Verhaegh, Head of Office Consultancy is het structurele tekort aan goede kantoren op de beste locaties van grotere invloed op de achterblijvende kantooropname in de vijf grote steden dan de COVID-19-pandemie. Het totale aanbod beschikbare kantoorruimte in Nederland bedraagt momenteel 4,7 mln m2, waarvan 3,9 mln m² daadwerkelijk leeg staat. De overige 800.000 m2 is wel voor verhuur beschikbaar maar nog in gebruik of nog in ontwikkeling. De kantorenleegstand bedraagt 8,2%, wat met 0,1 procentpuntpunt iets lager is dan vorig jaar. In de grote steden is de leegstand het laagst: Amsterdam (4,5%), Utrecht (4,9%), Den Haag (4,3%), Rotterdam (8,2%),Eindhoven (8,2%)

Hoewel de leegstandscijfers in de grootste kantoorsteden momenteel erg laag zijn, is het aanbod volgens Cushman & Wakefield soms wel toegenomen. Zo is in Amsterdam het aanbod met 65.000 m² toegenomen ten opzichte van de start van dit jaar als gevolg van nieuw te realiseren kantoorgebouwen die de komende jaren worden opgeleverd. Ongeveer een kwart van het Amsterdamse kantorenaanbod is momenteel in aanbouw (24%).

Nu de beperkende maatregelen als gevolg van de COVID-19-pandemie langer aanhouden dan was voorzien in april van dit jaar, gaat Cushman & Wakefield er vanuit dat de totale kantooropname over 2020 zal uitkomen op circa mln m2. Dat betekent een daling van de opname van 29% ten opzichte van 2019 en een daling van 17% ten opzichte van het vijfjaarsgemiddelde.

 

 

img
Redacteur
Profiel

Laatste nieuws

Evenementen