‘Havenbedrijf Amsterdam onderschat zorgvuldige voorbereiding voor woningen op Hembrugterrein’

Het Havenbedrijf Amsterdam gaat bij zijn bezwaren tegen woningbouw op het Hembrugterrein voorbij aan de zorgvuldige voorbereiding en onderbouwing van het vastgestelde omgevingsplan.

Dat zegt Sabine Renders, die als projectdirecteur van het Hembrugterrein namens ABC Vastgoed ongeveer 1100 woningen ontwikkelt in het gebied. Ze reageert daarmee op bezwaren van Havenbedrijf Amsterdam, dat vreest dat de zware industrie aan de overkant van het Noordzeekanaal zou moeten wijken voor de woningen.

Een zaak hierover loopt bij de Raad van State. Een uitspraak wordt verwacht in april.

Renders: ‘Het is duidelijk dat wij - en met ons de gemeente Zaanstad, de Rijksoverheid en veel andere betrokken partijen - daar anders tegen aan kijken dan het Havenbedrijf.’ Volgens haar wordt, gelet op de zorgvuldige benadering met alle betrokken specialisten en de doorlopen procedures, de kans op het slagen van het project door de gemeente Zaandstad zeker niet minder ingeschat dan voorheen.

Hembrug staat als gebiedsontwikkeling niet op zichzelf. Met de komst van Haven-stad met circa 70.000 woningen op initiatief van gemeente Amsterdam zullen er in de toekomst nog veel soortgelijke gebieden langs het Noordzeekanaal worden getransformeerd.