‘Aanpassingen in huurrecht voor winkels noodzakelijk’

Aanpassingen in het huurrecht winkelruimte zijn noodzakelijk om aantrekkelijke winkelgebieden te kunnen maken, zegt John van Haaren.

Nu Detailhandel Nederland na 2 jaar praten plotsklaps niet bereid bleek het samen met vastgoed uitgewerkte convenant te tekenen, moet de overheid het voortouw nemen, aldus John van Haaren (onder andere voormalig Unibail-Rodamco, Corio).

Van Haaren is namens de IVBN op 11 april een van de sprekers tijdens het PropertyNL-evenement Retail in ‘a perfect storm’. Andere sprekers zijn Otto Ambagtsheer (Unibail-Rodamco), Bram Koopman (Klépierre) en Taco de Groot (Vastned). De actualiteit bij bepalende projecten als Hoog Catharijne en Leidsenhage (Mall of the Netherlands) zullen tijdens het forum worden behandeld.

Huurrecht
John van Haaren is van begin tot eind intensief betrokken geweest bij het dossier huurrecht, een van de belangrijkste onderdelen van de zogenoemde Retailagenda. Doel van de Retailagenda is om winkelgebieden weer aantrekkelijk te maken. Onder leiding van het ministerie van EZ zijn alle voor de retail relevante partijen daarbij betrokken. Tussen retail en vastgoed is twee jaar lang gewerkt aan een convenant over aanpassing van elementen van de sterk gedateerde huurwetgeving. Slechts enkele dagen voordat het uitonderhandelde convenant in aanwezigheid van de minister door de betrokken partijen zou worden ondertekend, besloot Detailhandel Nederland zich plotseling terug te trekken en daarmee het akkoord onmogelijk te maken. John van Haaren zal ingaan op het proces en benadrukken waarom aanpassingen van de huurwetgeving absoluut noodzakelijk zijn om weer aantrekkelijke winkelgebieden te realiseren.

Paradoxale effecten
Het huurrecht is al sinds 1960 gebaseerd op bescherming van de kleine winkelier met een buurtverzorgende functie, zoals de bakker en de melkboer. Het winkellandschap is sinds 1960 echter drastisch veranderd. Het filiaal- en grootbedrijf geniet van de beschermingsmaatregelen, met voor zelfstandige winkeliers bovendien paradoxale effecten. Nergens in Europa worden retailers zo sterk beschermd als in Nederland, zo stelt de IVBN. Dit belemmert vernieuwing en innovatie in de fysieke winkelomgeving, nodig om vandaag en in de toekomst de consument naar wens te bedienen.