Wetsvoorstel tot bevriezen alle huren haalt het niet

De Tweede Kamer heeft donderdag het wetsvoorstel verworpen om alle huren, dus niet alleen in de sociale huursector, per 1 juli 2025 te bevriezen. Dat voorstel was eerder dit jaar ingediend door Kamerlid De Hoop (GroenLinks-PvdA).

Aan de bevriezing in de volledige huursector was een compensatie gekoppeld in de vorm van het afschaffen van de vennootschapsbelasting voor woningcorporaties. Deze compensatie is niet voorzien in de plannen van het kabinet om alleen de sociale huren voor twee jaar te bevriezen. Daarover werd woensdag gedebatteerd in de Tweede Kamer. Minister Keijzer gaf aan wel met de corporaties in gesprek te gaan over de gevolgen van de coalitieplannen en eventuele compensatie. Elke corporatie die daardoor te weinig middelen heeft, zal een eigen afweging maken over wat wel en niet kan doorgaan, verwacht ze. 

Ook geen 'slimme' huurbevriezing

Het voorstel van De Hoop, waarover eerder de Raad van State al een negatief advies had uitgebracht, kreeg onder meer tegengas van Kamerlid Boswijk (CDA), die in huurbevriezing geen effectief middel ziet om de bestaanszekerheid te verbeteren, onder andere omdat inkomens momenteel harder stijgen dan de huren. Hij was ertegen dat De Hoop de huurbevriezing wil financieren door de belasting voor Nederlandse bedrijven te verhogen. Grinwis (ChristenUnie) vreesde de gevolgen van huurbevriezingen, omdat daardoor de bouw van betaalbare woningen kan stilvallen. Hij pleitte voor een 'slimme huurbevriezing' door de huurtoeslag structureel te verhogen. Maar ook dat idee werd donderdagmiddag bij de stemming in de Kamer afgeschoten.

Moties verworpen

Keijzer vond de tegemoetkoming in het wetsvoorstel rammelen omdat die alleen gegeven zou worden aan corporaties. 'Door de huur te bevriezen grijp je in op het eigendomsrecht van de verhuurder en dat levert problemen op.' Daarom ontraadde zij het initiatiefvoorstel van De Hoop. Diverse andere moties die in het kielzog van De Hoops voorstel waren ingediend, zoals het verzoek de sociale huren met 20% te verlagen, werden bij de stemming verworpen. Wel aangenomen is een motie die de regering verzoekt de impact van de ingrepen in de Voorjaarsnota voor de uitvoering van de Woontopafspraken en de Nationale Prestatieafspraken snel in kaart te laten brengen.

Reikwijdte bevriezing nog steeds onduidelijk 

Onduidelijk bleef ook in het debat of de huurbevriezing ook gaat gelden voor de 400.000 sociale huurders met een particuliere verhuurder. Met name Kamerleden Beckerman (SP) en Boswijk (CDA) stelden de vraag herhaaldelijk, maar kregen geen helder antwoord van PVV-lid Mooiman. Minister Keijzer liet zich er niet over uit.