De rechter heeft een stokje gestoken voor een ultieme vorm van scheefhuur. Een freelancer die twee koopwoningen bezit en verhuurt, moet de sleutels van de sociale huurwoning waarin hij woonde inleveren.
De man woont sinds 2014 in een sociale huurwoning van Ymere in Amsterdam-Oost. Daarna kocht hij drie woningen om te verhuren. Dat leverde hem vermoedelijk maandelijks vele duizenden euro's aan extra inkomsten op naast zijn werk als freelancer. Eén woning verkocht hij recent met overwaarde, daarna had hij nog twee woningen over voor de verhuur.
Volgens Ymere houdt de man daarmee onterecht een betaalbare sociale huurwoning bezet, omdat hij twee koopwoningen in Amsterdam heeft waarin hij ook zelf kan wonen. De woningcorporatiee vond de gang van zaken verre van netjes en wilde de woning terug vanwege ‘dringend eigen gebruik’. De man weigerde en vond dat hij niets verkeerds deed. Ymere stapte daarop naar de rechter.
De rechtbank geeft Ymere nu gelijk. Het maatschappelijk belang weegt volgens de rechter zwaarder dan goedkoop huren door iemand die ook twee koopwoningen bezit, deze verhuurt en zelf een goedkope sociale huurwoning bezet houdt, zo is de uitspraak samen te vatten.
Krappe woningvoorraad
Het belang van Ymere ‘om een maximaal aantal woningen beschikbaar te hebben voor mensen zonder woning met een laag inkomen die afhankelijk zijn van sociale huurwoningen’ weegt zwaar mee in het oordeel van de rechter. 'Dit zijn veelal mensen die al lang op de wachtlijst staan. Door hen die aan de beurt zijn een sociale huurwoning aan te bieden maakt dat Ymere handelt volgens haar doelstelling en zo zorgt voor een rechtvaardige verdeling van de krappe woningvoorraad.'
Dat belang weegt volgens de rechtbank zwaarder dan dat van de Amsterdammer ‘om zijn relatief goedkope huurwoning te behouden. 'Hij heeft namelijk nog twee alternatieven', aldus de rechter. Hoewel de man ook huurbescherming geniet is dat volgens de rechter niet bedoeld voor mensen die geen of minder bescherming behoeven. 'Zijn belang beperkt zich daarom tot het hebben van goedkope woonruimte.' Dat hij bang is om op straat te belanden is volgens de rechtbank ook onterecht. De man kan immers in één van zijn koopwoningen wonen.
Goed gemotiveerd vonnis
Bestuursvoorzitter Erik Gerritsen van Ymere is blij met vonnis. 'Het is de eerste keer dat zoiets speelt. De rechter heeft extra tijd genomen om tot een weloverwegen, uitgebreid en goed gemotiveerd vonnis te komen. In de uitspraak wordt uitgebreid stilgestaan bij de situatie van al die woningzoekenden die geen betaalbare woning kunnen vinden. Voor hen hebben we deze zaak ook aangespannen', aldus Gerritsen. 'We hopen de woning als de sleutels zijn ingeleverd zo snel mogelijk weer te kunnen verhuren aan een woningzoekende die al heel lang wacht en wiens leven stilstaat.'