Historische grachtensteden tekenen city deal

Utrecht, Amsterdam, Den Haag, Delft, Leiden, Den Bosch en Dordrecht hebben onlangs op de Vakbeurs Openbare Ruimte in Utrecht de city deal 'Tijdloze Grachten' ondertekend.

Ook de landelijke overheid, waaronder de ministeries van Binnenlandse Zaken en Volkshuisvesting, en private onderzoeks- en kennispartijen hebben de city deal ondertekend .De city deal moet ondersteunen bij het toekomstbestendig maken van historische binnensteden. Het gaat dan om het behoud en herstel van grachten, kades, bruggen en sluizen, die door veroudering en overbelasting dringend renovatie nodig hebben.

Naast technische oplossingen voor houtenpaalfunderingen en verbeteren van metselwerk, komen ook knelpunten in wet- en regelgeving aan bod. De city deal moet de huidige handboeken verbeteren en voor kennisuitwisseling tussen de steden zorgen. De steden kijken ook naar de rol van het grachtennetwerk bij klimaatadaptatie. Het gaat onder meer om het inpassen van warmtenetten in de historische binnensteden.

‘De aanpassingen die het (toekomstige) gebruik vragen, kunnen op gespannen voet staan met het historische karakter. Toch zijn ze nodig om onze steden leefbaar, veilig en aantrekkelijk te houden’, schrijft het Utrechtse college van B en W, initiatiefnemer van de city deal, aan de gemeenteraad.

Meer dan € 10 mrd aan kosten

Uit onderzoek van Royal Haskoning DHV blijkt dat de kosten voor het herstel van de historische binnensteden minimaal € 10,5 mrd belopen. Gemeenten hebben nu samen € 4 mrd beschikbaar. Via de city deal zoeken ze naar oplossingen voor de financiële kwesties.

Uit het onderzoek blijkt verder dat er ongeveer 68 gemeenten zijn met een historisch areaal, waarbij 85% in 15 gemeenten ligt. In de historische binnensteden liggen 840 historische bruggen en de lengte van de historische kademuren beslaat 276 kilometer.