Savills: BAR's Amsterdamse hotels gaan stabiliseren

De bruto aanvangsrendementen voor hotels dalen dubbel zo hard als die van kantoren en logistiek vastgoed. 

Dat blijkt uit onderzoek van vastgoedadviseur Savills gepubliceerd in 'Spotlight Hotels: Chain reaction results in five-star prospects’. Het bruto aanvangsrendement (BAR) van hotels in het topsegment is sinds 2014 tweemaal zo hard gedaald (-450 basispunten) als het aanvangsrendement van kantoren- (-250 bps) en van logistiek vastgoed (-225 bps).

De beleggersinteresse in de hotelmarkt blijft naar verwachting ook in 2019 toenemen. Beleggers zijjn nog altijd op zoek naar goed beleggingsproduct. Opmerkelijk is de snelheid waarmee de BAR van hotels is gedaald in vergelijking tot andere categorieën. Hierdoor ligt de BAR van prime hotels nu in lijn met die van prime kantoren. Dit laatste zal er wel voor zorgen dat de BAR in Amsterdam naar verwachting zal stabiliseren, aangezien er weinig ruimte is voor verdere compressie.

De aantrekkelijkheid van hotels als belegging komt ook doordat het aantal bezoekers zal blijven toenemen. In de afgelopen vijf jaar is het aantal bezoekers in Nederland jaarlijks met gemiddeld 7% gestegen. Het grootste deel van deze groei wordt veroorzaakt door binnenlands toerisme, bezoekers uit naburige landen en door bezoekers uit de Verenigde Staten. De bezoekersstromen laten een gezonde mix zien tussen zakelijke bezoekers (37%) en toeristen (58%). Amsterdam trekt nog steeds het grootste aantal bezoekers, maar steden als Utrecht en Den Haag profiteren mee.

Ook de hoeveelheid sterke merken zorgt voor beleggersinteresse. Terwijl slechts 20% van de Nederlandse hotels onderdeel zijn van een keten, zijn deze ketens goed voor bijna 60% van alle Nederlandse hotelkamers. In 2017 steeg het aantal internationale hotelketens dat in Nederland opereert met 11,5%. In de afgelopen twee jaar was bovendien zeven van de acht ketens die de Nederlandse markt betraden internationaal. De schaal en stabiliteit van deze merken, in combinatie met de lange huurovereenkomsten trekt de aandacht van een brede beleggersgroep.

Bovendien wordt, in tegenstelling tot andere sectoren, het aanbod in de hotelsector sterk beïnvloed door overheidsbeleid, zoals een hotelstop in Amsterdam. Ondanks de stop worden er in 2019 en 2020 in totaal ongeveer 3500 kamers opgeleverd in Amsterdam. Met deze toevoeging blijft de vraag het aanbod overstijgen. Als kettingreactie zien we in toenemende mate naast toeristen ook beleggers uitwijken naar andere grote Nederlandse steden als Utrecht, Rotterdam en Den Haag.

Bas Wilberts, director alternative investment bij Savills, licht toe: 'De lage yields, toenemende bezoekers (en daarmee hoge bezettingsgraad, stijgende kamerprijzen en gemiddelde omzet per kamer), groei van sterke internationale hotelketens en beperkte mogelijkheden voor nieuwe ontwikkelingen zorgen ervoor dat de hotelsector steeds meer kenmerken krijgt van een core-product. Dit leidt niet alleen tot meer interesse van beleggers maar ook tot een grotere groep beleggers die de focus legt op hotelbeleggingen.'