USAA Realco Europe koopt veiling Bleiswijk

De Amerikaanse vastgoedinvesteerder USAA Realco Europe heeft overeenstemming bereikt met Royal FloraHolland over de koop van de voormalige bloemenveilinglocatie in Bleiswijk.

Door Ronald de Blauw
Gepubliceerd in PropertyNL Magazine nr. 5, 7 juni 2016

USAA (United Services Automobile Association) is een Amerikaanse verzekeraar, financiële diensterverlener en institutionele belegger voor militairen. De vastgoeddochter USAA Realco heeft een belegd vermogen van ongeveer $ 9 mrd. In 2014 opende het bedrijf een kantoor in Amsterdam om van daaruit zijn investeringen in Europees logistiek vastgoed uit te breiden. De eerste aankoop in Nederland vond datzelfde jaar plaats op het bedrijventerrein Lage Weide in Utrecht. Het betreft een logistiek pand van 33.955 m², met een kantoorgebouw van 4080 m² en bijna 8 hectare aangrenzend land. Het complex werd in 2012 ontwikkeld door Somerset Real Estate voor logistiek dienstverlener Kuehne+Nagel. Somerset heeft een nieuw distributiecentrum op het aangrenzende perceel ontwikkeld dat beschikbaar is voor verhuur.

Het voormalige veilingterrein dat nu in Bleiswijk is verworven omvat 26 hectare grond, waarvan 125.000 m² is bebouwd, en een aansluitende ontwikkellocatie van 11 hectare. FloraHolland beëindigde de veilingactiviteiten in 2014. Met het oog op de ‘Strategie 2020’ verhuisde Royal FloraHolland in 2014 en 2015 al zijn activiteiten van Bleiswijk naar de bloemenveiling in Naaldwijk.

De voormalige veilinglocatie maakt deel uit van bedrijventerrein Klappolder aan de vernieuwde op- en afritten van de A12 bij de kruising met de N209. USAA Realco zal het terrein een tweede leven geven door het te herontwikkelen tot een modern logistiek centrum. Deze herontwikkeling geeft een positieve impuls aan de economische kansen en werkgelegenheid in de gemeente Lansingerland en de gehele regio.

Vorig jaar sloeg de Belgische vastgoedbelegger WDP ook zijn slag in de Nederlandse tuinbouwsector. WDP nam de locaties over van veilingorganisatie The Greenery in Barendrecht en Breda, in totaal 80.000 m² vloeroppervlakte. Beide complexen worden herontwikkeld. Het beurgenoteerde bedrijf heeft ook een positie in Bleiswijk. Samen met Maasstede ontwikkelt het op Prisma Bedrijvenpark een distributiecentrum van bijna 20.000 m².