DEAL Focus: Nationale Nederlanden: 50.000 m² in Haagse en Delftse Poort

In relatieve stilte heeft zich de afgelopen maanden één van de grootste bewegingen in de Nederlandse kantorenmarkt voltrokken: verzekeraar Nationale Nederlanden committeert zich de komende jaren voor ruwweg 50.000 m2 in zijn bestaande vestigingen in Den Haag (Haagse Poort) en Rotterdam (Delftse Poort). DEAL Focus 27-6-2013

In relatieve stilte heeft zich de afgelopen maanden één van de grootste bewegingen in de Nederlandse kantorenmarkt voltrokken: verzekeraar Nationale Nederlanden committeert zich de komende jaren voor ruwweg 50.000 m2 in zijn bestaande vestigingen in Den Haag (Haagse Poort) en Rotterdam (Delftse Poort).

DEAL Focus 27-6-2013


Voor beide gebouwen gaan de nieuwe contracten in 2015 in. Of die meters allemaal worden afgenomen is maar de vraag. Naar verluidt heeft Nationale Nederlanden, dat de komende jaren ingrijpend organiseert, een verregaande flexibiliteit in de contracten voor beide gebouwen bedongen waardoor meters kunnen worden ‘teruggegeven’. Ook wordt het nieuwe werken in beide gebouwen ingevoerd.

Nationale Nederlanden (NN) is bezig met een reorganisatie waarbij zeker 1.350 van de 6.000 Nederlandse banen gaan verdwijnen. NN is nu nog onderdeel van ING Groep dat uiterlijk in 2018 de verzekeraar moet afsplitsen op last van de Europese Commissie. ING heeft geen keuze, omdat Brussel anders de verleende overheidssteun niet goedkeurt.

NN, dat bij de contractonderhandelingen is geadviseerd door DTZ Zadelhoff, heeft serieus overwogen zijn bestaande hoofdkantoor aan de Schenkkade in Den Haag (Haagse Poort) te verlaten. De gemeente Den Haag liet eerder dit jaar al opgelucht weten dat Nationale Nederlanden toch in Den Haag blijft. Ingewijden zeggen dat Nationale Nederlanden per 2015 circa 28.000 m2 huurt in het bestaande hoofdkantoor. In Delftse Poort voorziet NN een ruimtebehoefte van zo’n 22.000 m2, maar ook dat metrage is met veel onzekerheden omgeven. DTZ Zadelhoff zegt desgevraagd namens cliënt Nationale Nederland geen uitspraken te kunnen doen over de aangehuurde metrages.

In de vastgoedwereld geniet Haagse Poort bekendheid omdat hier het voormalige ING Real Estate, ooit één van ‘s werelds grootste vastgoedbedrijven, was gevestigd. Nadat in 2009 ING besloot zich terug te trekken uit vastgoedontwikkeling en asset management (overgenomen door CBRE Global Investors) kwamen veel meters in het gebouw beschikbaar.

Delftse Poort, eigendom van CBRE Global Investors en Kanam, telt liefst 65.000 m2 kantoorruimte. Haagse Poort is nog iets groter met 68.000 m2. Voor dat laatste gebouw zijn vrijkomende meters recentelijk gedeeltelijk ingevuld: CB&I, het voormalige ABB Lummus Global, heeft per 2014 een huurovereenkomst getekend van 18.000 m2. CB&I is nu nog gevestigd in het voormalige Shell-kantoor van 39.000 m2 (bvo) aan de Oostduinlaan. Dat wordt herontwikkeld tot wonginen door particuliere belegger Pinnacle met o.a. Bernard jr., Prins van Oranje-Nassau.

Dat de huurstroom voor de komende jaren is veiliggesteld is een opluchting voor eigenaar Evans Randall van Haagse Poort en zeker voor de financier van het gebouw, HSH Nordbank. Die verstrekt namelijk een hypotheek van € 180 mln toen de Britse investeringsbank Evans Randall in 2006 het gebouw kocht voor € 203 mln.

Stabieler is de financiering van Delftse Poort, eigendom van CBRE GI en Kanam.

Ook in dit gebouw komen vanaf 2015 vele tienduizenden m2 beschikbaar. Maar de perspectieven voor Delftse Poort, pal gelegen naast het nieuwe Centraal Station van Rotterdam (volgend jaar gereed) lijken gunstig. In de Rotterdamse kantorenmarkt ligt Delftse Poort, een van de meest herkenbare gebouwen van Rotterdam, op dé toplocatie. Het gebouw is optimaal bereikbaar met openbaar vervoer (hsl) en zal - mits up-to-date - gewild blijven als vestigingsplaats voor kantoorhoudende bedrijven.

Naast Haagse Poort en Delftse Poort werken er ook nog enige honderden werknemers van NN in Amsterdam (ING House) en Ede, kantoor Veluwepoort.