Ondanks zorg omwonenden groen licht voor giga-opslag ammoniak in Europoort

Tankopslagbedrijf OCI mag op haar terrein aan de Moezelweg in Rotterdam Europoort de grootse opslagtank voor ammoniak van Nederland bouwen. De zorgen bij bewoners van het naburige Brielle over de opslag van dit giftige en explosieve goedje zijn daarmee nog niet weggenomen. 

DCMR milieudienst Rijmond heeft volgens nieuwe veiligheidsregels OCI een vergunning verleend voor de bouw van een opslagtank voor ammoniak met een opslagcapaciteit van 60.000 ton. Daarmee is het in één klap de grootste van Nederland.  

Meer vergunningaanvragen verwacht

Ammoniak wordt op steeds meer manieren toegepast. In de energietransitie kan het een belangrijke waterstofdrager zijn. Met dat vooruitzicht en de wetenschap van initiatieven die al bekend zijn, verwacht DCMR meer vergunningaanvragen voor ammoniakopslag.

De ammoniakopslagtank bij OCI gaat wat de milieudienst betreft voldoen aan de vernieuwde PGS12-richtlijn. Daarin staan de Beste Beschikbare Technieken (BBT) voor ammoniakop- en overslag omschreven. Deze richtlijn wordt op initiatief van DCMR geactualiseerd omdat deze is verouderd en minder geschikt is voor grootschalige ammoniakopslagen. Binnenkort stelt de werkgroep met experts van overheid en bedrijfsleven een conceptversie hiervan vast. Vooruitlopend hierop heeft DCMR de eisen uit deze concept-PGS12 al gebruikt om de vergunningaanvraag van OCI te toetsen.

Een voorbeeld van een nieuwe eis is dat de opslagtank een dubbele stalen wand en een betonnen buitenwand heeft. De geactualiseerde PGS12 is dus ook verwerkt in de vergunning voor OCI.

Zorgen in Brielle

Daarmee zijn de zorgen bij omwonenden nog niet weggenomen.  De terminal ligt hemelsbreed op amper 2 kilometer van vestingstadje Brielle (gemeente Voorne aan Zee). Omwonenden hebben hun zorgen over veiligheid geuit tijdens diverse informatieavonden over nieuwe energiedragers en ammoniak. Een deel van de zorgen wordt op dit moment besproken in het NOVEX-programma. Hierin werken alle betrokken overheden samen aan een plan voor de inrichting van Nederland. Vanuit dit kader wordt onder andere gekeken naar ‘Omgevingsveiligheid in relatie tot de transitie van de haven’ en ‘Grondstoffen- en energietransitie in relatie tot omgevingsveiligheid’.