Redevco stapt in hotelmarkt met € 80 mln aan deals

Particuliere vastgoedbeleggingsmanager Redevco betreedt de Europese hotelmarkt met de aankoop van zes gebouwen in Spanje en Portugal voor meer dan € 80 mln.

De investeringen in Lissabon, Bilbao, Sevilla, Porto en Malaga vormen de aanzet tot de introductie van Redevco’s joint venture platform ‘Next Gen Stays’. Het doel van de strategie is om een portefeuille samen te stellen in een snel ontwikkelende en groeiende sector en te profiteren van de opleving en groei van de markt voor jongerentoerisme en ervaringsreizen na de pandemie.

De investeringsstrategie van Next Gen Stays is gericht op een (net levered) IRR van 15%+ over een periode van vijf jaar. Redevco verwerft strategisch gelegen, onderbenut vastgoed met een lokaal karakter en herontwikkelingspotentieel. De activa zijn op het moment van aankoop al verhuurd aan een professionele exploitant en zullen worden herontwikkeld om authentieke, duurzame accommodatie van goede kwaliteit te creëren. Het is de bedoeling om in eerste instantie een portefeuille van € 250 mln op te bouwen op de Iberische markten met een gelijkgestemde JV-partner, alvorens uit te breiden naar een pan-Europees hotelportefeuille met een beoogde investering van € 500–700 mln.

De strategie is ook gericht op het sterke duurzame en sociale rendement dat kan worden behaald door architectonisch interessante maar verouderde gebouwen opnieuw te gebruiken en te vergroenen. De gerenoveerde hotels zijn in lijn met de missie van Redevco om de gehele vastgoedportefeuille in 2040 netto CO2-neutraal te maken.

Israel Casanova, managing director Global Transaction Management Redevco: ‘De enorme online deel-economie die door partijen als Airbnb groot geworden is, professionaliseert nu op een meer gemeenschapsgerichte manier. Onze Next Gen Stays-hotels vormen een apart sub-segment van de markt dat zich richt op de jongere, technisch onderlegde en duurzame reizigers die in toenemende mate op zoek zijn naar authentieke, hoogwaardige en toch betaalbare ervaringen.’

Alle doelsteden scoren hoog op Redevco’s European City Attractiveness research framework: 11 van de 65 beste steden in Europa liggen in Spanje en Portugal. Dit onderzoek heeft Redevco de afgelopen tien jaar ook ondersteund bij de succesvolle herstructurering van de voorheen voornamelijk op retail gerichte beleggingsportefeuille. De retail- en hotelmarkten hebben gemeenschappelijke consumentenmotieven. Dit betekent dat stedelijke centra met sterke indicatoren voor stadskwaliteit, zoals een levendige toeristenmarkt, een overwicht aan creatieve professionals, een relatief jongere bevolking en meerdere ‘points of visitor interest’, in beide vastgoedsectoren doorgaans beter presteren dan stedelijke centra aan de onderkant van Redevco’s ranglijst.