Altera verkoopt kantorenportefeuille en bedrijfspanden

Altera Vastgoed heeft de gehele kantorenportefeuille, bestaande uit 20 gebouwen, en zeven bedrijfspanden verkocht aan Goldman Sachs en Valad Europe.

Altera Vastgoed heeft de gehele kantorenportefeuille, bestaande uit 20 gebouwen, en zeven bedrijfspanden verkocht aan Goldman Sachs en Valad Europe.

De verkoopopbrengst van de kantorenportefeuille is nagenoeg gelijk aan de taxatiewaarde ultimo 2015, aldus Altera in het persbericht. Ultimo juni 2015 hadden de kantoorpanden een boekwaarde van € 180 mln.
De verkoopopbrengst van de bedrijfspanden ligt volgens Altera 'nipt' boven de taxatiewaarde ultimo 2015. Ultimo juni 2015 had Altera 18 bedrijfspanden in de boeken staan voor € 164 mln met een bezettingsgraad van 84%.

De kantorenportefeuille betreft de Zenith-portefeuille met in totaliteit 111.922 m2 vloeroppervlak verdeeld over gebouwen, die voor meer dan driekwart gelegen zijn in de Randstad, waaronder Amsterdam, Utrecht en Rotterdam. Zij hadden ultimo juni 2015 een bezettingsgraad van 76%.
Tevens heeft Goldman Sachs zeven objecten uit de Bedrijfsruimteportefeuille verworven met een vloeroppervlak van in totaliteit 68.664 m2. Deze objecten zijn gelegen in Hoofddorp, Delfgauw, Schiedam, Dordrecht, Amersfoort, Breda en Duiven.
De kantoren en bedrijfspanden worden op dit moment verhuurd aan 98 huurders, waaronder het UWV, Intertrust, Blue Sky Group en Funda. Bekende gebouwen die verkocht zijn zijn onder andere het kantoorgebouw aan het Prins Bernardplein 200 in Amsterdam (21.852 m2), het gebouw aan de Piet Heinkade 167-173 in Amsterdam (6.131 m2) en aan de Moeder Teresalaan 100-200 in Utrecht (22.218 m2).

Valad Europe zal ook de verantwoordelijkheid nemen voor het lopende asset management van zowel de aangekochte kantorenportfeuille als de bedrijfspanden.

In september 2015 is door Altera het besluit genomen niet meer Kantoren als beleggingssector aan te bieden, waarna door middel van een internationaal uitgezette tenderprocedure de portefeuille te koop is gezet.
Commentaar van René Hogenboom, algemeen directeur Altera: “Wij zijn verheugd over het voorspoedige verloop van de transacties en het resultaat voor de aandeelhouders in de sectoren Kantoren en Bedrijfsruimten. Onze focus ligt nu op de verdere uitbouw van de sectoren Woningen, Winkels en Bedrijfsruimten. Recent is besloten dat Altera ook toegankelijk is voor andere aandeelhouders dan alleen maar Nederlandse pensioenfondsen zoals verzekeraars en professionele beleggers. Uit zowel Nederland als het buitenland en dat geldt dan ook voor buitenlandse pensioenfondsen. Met de uitbreiding van verschillende typen aandeelhouders zullen wij de ingezette groei binnen die drie sectoren verder vormgeven.”

Mark McLaughlin, Managing Director Valad Benelux, zegt in het gezamenlijke persbericht: De verworven portefeuille omvat enkele kwalitatief hoogwaardige, bekende gebouwen en is een waardevolle toevoeging aan onze al sterke portefeuille in Nederland. Het werk dat we tot dusverre voor Goldman Sachs hebben gedaan met betrekking tot de Omikron- en Chronos-portefeuilles, door onze lokale kennis en waarde toevoegende asset managementstrategieën in te zetten, geeft aan dat we goed in staat zijn om het lopende management van de portefeuille op ons te nemen.'

Altera werd voor de transacties met Goldman Sachs geadviseerd door DTZ Zadelhoff in collegiaal verband met BNP Parisbas Real Estate, Boekel trad op als juridisch adviseur.
Goldman Sachs werd geadviseerd door CBRE en Loyens & Loeff. Valad Europe adviseerde eveneens Goldman Sachs en treedt tevens op als in de portefeuille participerende asset manager.