ANALYSE Leidsche Rijn-deal Klépierre en ASR ingehaald door de tijd

Klépierre en ASR hebben het aankoopcontract voor de winkels in Leidsche Rijn Centrum verscheurd. In 10 jaar tijd is de wereld te veel veranderd.

Sinds de contractondertekening door destijds Corio in 2005, is de winkelmarkt op zijn kop gaan staan. Wie had toen ooit bedacht dat een ankertenant als V&D nooit zijn plek zou krijgen in het stadsdeelcentrum? Maar van een gezonde markt is de retail door de crisis, e-commerc, vergrijzing en dalende huurprijzen in een zorgenkindje veranderd.

In 2005 wilde Corio vooral de hand leggen op Leidsche Rijn Centrum en was het niet geïnteresseerd in de door de gemeente gewenste uitbreiding en renovatie van Hoog Catharijne bij Utrecht Centraal Station. Hoog Catharijne liep goed maar het stadsdeelcentrum van de nieuwe wijk voor nu 80.000 inwoners zou weleens kunnen gaan concurreren met het centrum. 

Gekoppelde deals

Alleen door de twee deals aan elkaar te koppelen, lukte het beide ontwikkelingen vlot te trekken. Corio mocht van de gemeente eindbelegger worden van de winkels in Leidsche Rijn Centrum, op voorwaarde dat het zou starten met de herontwikkeling van Hoog Catharijne. 10 jaar later is het retailprogramma van Leidsche Rijn Centrum verkleind omdat de markt het niet meer aankan.

De tender voor de ontwikkeling van Leidsche Rijn Centrum in 2007 was eigenlijk al een teken van naderend onheil. 5 ontwikkelcombinaties schreven in, maar alleen de combinatie Fortis (nu ASR) en Vesteda bood iets hoger dan het door de gemeente geëiste minimale grondbod van € 118 mln.   

Inmiddels lijkt er het nodige te zijn afgeschreven op het winkeldeel van het centrum. In 2013 rapporteerde Corio nog dat het verwachtte € 135 mln te zullen investeren in de winkels maar nam het tegelijk een voorziening van € 14,1 mln omdat de kosten mogelijk een stuk hoger zouden uitvallen. Het deel van Klépierre in Leidsche Rijn Centrum schat Messemaeckers nu op ongeveer eenvijfde van het totaal van € 500 mln aan investeringen van ASR en Vesteda in Leidsche Rijn Centrum.

Veranderde partijen

Maar niet alleen de winkelmarkt is veranderd, ook de betrokken partijen zijn niet meer dezelfden. Corio is ondertussen gekocht door het Franse Klépierre die de portefeuille naar eigen inzichten stroomlijnt. Dat betekent een focus op belangrijke transport-hubs, de rest gaat in de verkoop. Vorig jaar nog verkocht het fonds 9 Nederlandse winkelcentra aan Wereldhave, maar greenfieldontwikkeling Leidsche Rijn Centrum zat daar niet bij.

Ook ASR Vastgoed Projecten is inmiddels voor eenderde verkocht en zal verder worden verkocht of afgebouwd. Koper van de eerste pluk aan projecten is Meijer Realty Partners. Leidsche Rijn Centrum zat niet bij die verkoop omdat het een te ingewikkeld project zou zijn. Nu beslaat Leidsche Rijn Centrum eenderde van de ontwikkelportefeuille van ASR Vastgoed Projecten, die verder vooral uit grote woningprojecten bestaat.