Graansilo's houden rol in nieuwe wijk Havenkwartier Assen

Een verouderd bedrijventerrein aan de Havenkade in Assen moet de komende jaren veranderen in de nieuwe wijk Havenkwartier en een mix bieden van wonen, werken en ontspanning. De oude graansilo's in het gebied worden in de planvorming meegenomen. 

De nieuwe wijk Havenkwartier ligt ten noordoosten van het centrum op loopafstand van NS-station. Waar nu nog een verouderd bedrijventerrein ligt, moeten in de toekomst ongeveer 650 woningen verrijzen en ruimte voor werken en ontspaning. Met hoogbouw en laagbouw in kleine straatjes en groene hofjes. 

Nog voor het zomerreces heeft de gemeenteraad van Assen de  structuurvisie Havenkwartier vastgesteld. Op basis daarvan wordt nu verder gewerkt aan een beeldkwaliteitsplan en een omgevingsplan. 

Onderdeel van de gebiedstransformatie van het bedrijventerrein zijn twee graansilo’s van coöperatie Agrfirm die sinds 2010 niet meer in gebruik zijn voor graanopslag. Uit naam van erfgoedadviesbureau BOEi heeft SOM Huisvesting een verkenning uitgevoerd voor herbestemming van de silo's. Jaren geleden waren er al plannen om de silo's te herinrichten als bedrijfsruimte voor startende ondernemers met daaromheen horeca. 

Inmiddels heeft de gemeente Assen SOM Huisvesting een vervolgopdracht verstrekt om verduurzamingsonderzoeken en procesgerichte haalbaarheidsonderzoeken uit te voeren voor beide silo’s. 

Artikelen in de omgeving:

Laatste nieuws

Evenementen