Haveneiland Deventer moet woon-werkeiland worden

De gemeente Deventer onderzoekt de mogelijkheid om het zogeheten Haveneiland in Deventer-Zuid transformeren tot een woon-werkplek. De IJsselstad heeft alvast een voorkeursrecht op de gronden gevestigd. 

Het Haveneiland, tussen de eerste en tweede havenarm, is een locatie die mogelijkheden biedt voor wonen en werken en maatschappelijke voorzieningen zoals scholen en praktijkruimtes voor zorgaanbieders: dicht bij de binnenstad, dicht bij openbaar vervoer, dicht bij uitvalswegen. Om aan de behoefte aan nieuwe woningen te voldoen, wil de gemeente tot 2035 ongeveer 11.000 nieuwe woningen bouwen in Deventer.

De gemeente wil de kansen van het gebied als geheel onderzoeken en de regie houden op ontwikkelingen. Daarom heeft het college van burgemeester en wethouders deze week ‘voorkeursrecht’ gevestigd op de gronden in dit gebied. Dat betekent dat eigenaren die hun gronden of vastgoed op het Haveneiland willen verkopen, deze eerst te koop moeten aanbieden aan de gemeente.

Eigenaren zijn niet verplicht hun grond of pand te verkopen. Als eigenaren willen verkopen, dan moeten ze het eerst aan de gemeente aanbieden. Er zijn nog geen uitgewerkte plannen voor het gebied, en het is dus ook nog niet bekend hoe en waar er nieuwe ontwikkelingen kunnen komen. Dat moet uit het onderzoek van de komende tijd blijken.

Het besluit tot vestiging van het voorkeursrecht ligt vanaf 28 februari voor 6 weken ter inzage. Als de gemeenteraad instemt met de vestiging van het voorkeursrecht op het Haveneiland, moet de gemeente binnen drie jaar een nieuw plan vaststellen voor het gebied.