Flevoland kan profiteren van hausse in distributiecentra

De toenemende schaarste van grond voor distributiecentra in Nederland geeft Flevoland een voordeel op de markt. Bedrijven hebben een voorkeur voor Almere boven Lelystad.

Gepubliceerd in PropertyNL Magazine nr. 8, 27 augustus 2021

Flevoland kent veel ruimte voor nieuw te bouwen distributiecentra en maakt er geen geheim van invulling te willen geven aan deze beschikbare grond. De Deense winkelketen Jysk kondigde in juli dit jaar nog aan te investeren in een nieuw te bouwen distributiecentrum in Lelystad en wil dit in de loop van 2024 in gebruik nemen.
De toenemende schaarste van grond voor distributiecentra elders in Nederland kan in de toekomst een voordeel zijn voor Flevoland. Marco Smit van regionale ontwikkelingsmaatschappij Horizon heeft een eenvoudige verklaring waarom Flevoland openstaat voor nieuwe distributiecentra: ‘Flevoland heeft de ruimte voor grootschalige ontwikkelingen tegen aantrekkelijke grondprijzen.’
De grootste deal in het onderzoek van PropertyNL naar huurtransacties van commercieel vastgoed in 2020 in Flevoland was die van verpakkingsbedrijf Dimensio, dat een nieuw distributiecentrum gaat neerzetten van ruim 34.000 m². Vastgoedadviseur TLF Real Estate adviseerde bij deze deal.

Goedkoper alternatief
Behalve vraag naar distributiecentra neemt ook de vraag naar kleinschalige bedrijfsruimtes toe. Hiervan profiteert vooral Almere, als een goedkoper alternatief voor Amsterdam. Rico Mijsen, directeur van Arcuris Bedrijfsmakelaars, bevestigt dat beeld in een gesprek met PropertyNL. Volgens de makelaar, die onlangs aansluiting zocht bij VBO, zijn veel startende ondernemers met groeiambities op zoek naar betaalbare bedrijfsruimte. Zij komen vaak uit bij Almere, dat een gunstige ligging heeft ten opzichte van Amsterdam. In de hoofdstad is het aanbod een stuk beperkter en duurder dan in Almere.
Lelystad blijft ten opzichte van Almere iets achter in de vraag naar bedrijfsruimte, blijkt uit het onderzoek. Volgens Mijsen is een van de mogelijke oorzaken hiervan de recente krapte op de arbeidsmarkt. Vroeger was het zo dat bedrijven uitweken naar Lelystad, maar nu zie je volgens Mijsen een trend in een omgekeerde richting. Bedrijven verhuizen naar Almere omdat ze denken dat ze daar beter aan personeel kunnen komen.

Lokale markt
Flevoland is in toenemende mate een lokale markt, waar grote internationale makelaars steeds minder transacties melden. Makelaars die een stempel drukken op de verhuur van bedrijfsruimte in Flevoland zijn bijvoorbeeld Sloterwijk & Heinen Makelaars, dat voor 13.807 m² transacties wist af te sluiten in 2020 en Siewe Bedrijfsmakelaars, dat afgelopen jaar goed was voor 11.457 m². Het eerdergenoemde Arcuris Bedrijfshuisvesting was goed voor 9835 m² aan transacties, gevolgd door Van der Linden Bedrijfsmakelaars (8319 m²) en DAM Vastgoed (4482 m²).
Op het gebied van kantoorruimte in Flevoland zijn de koplopers Zuiver Almere Vastgoed Adviseurs (3355 m²), Siewe Bedrijfsmakelaars (1348 m²) en Arcuris (997 m²).
Een uitzondering op regel dat veel lokale makelaars (kleinere) huurtransacties afsluiten, komt van BNP Paribas Real Estate, dat voor 1165 m² aan huurtransacties in Flevoland realiseerde.
Op het gebied van winkeltransacties waren vooral Uniek Bedrijfsmakelaars (4427 m²), Creating Retail Parks (2100 m²), Sloterwijk & Heinen Makelaars (1365 m²), Brandt Bedrijfshuisvesting (1112 m²) en Brickstone Retail (851 m²) actief in Flevoland in de onderzoeksperiode.