Klépierre geen eindbelegger Leidsche Rijn Centrum meer

Klépierre zal het winkelareaal van Leidsche Rijn Centrum niet afnemen van ontwikkelaar ASR. Vooralsnog neemt ASR Vermogensbeheer het centrum niet in belegging.

Het gaat om 26.000 m² commerciële ruimte waarvan 22.400 m² winkelruimte. De rest van de ruimte zou eerst ook winkelruimte worden, maar mag sinds 2015 een meer flexibele invulling krijgen.

ASR omschrijft de deal in een persbericht als het overnemen van de regie over het commerciële programma van Leidsche Rijn Centrum. Het winkeldeel zal vooralsnog in de ontwikkelbv van Vesteda en ASR Vastgoed Projecten voor geheel Leidsche Rijn Centrum blijven.

Volgens Jeroen Messemaeckers de Graaff van ASR Vastgoed Projecten is er geen definitieve deal met ASR Vastgoed Vermogensbeheer om het in belegging te nemen. Het winkeldeel kan dus afgestoten worden. 

Volgens wens

Volgens Messemaeckers zat er geen breuk-mogelijkheid in het contract tussen Klépierre en ASR, maar was het de wens van beide partijen de koop ongedaan te maken.  Messemaeckers: ‘Wij wilden meer flexibiliteit in de huurcondities. Dan moet je niet alleen denken aan huurprijzen, maar bijvoorbeeld ook aan omzethuur en huurtermijnen.’

Voor Klépierre zou gelden dat de strategie zich nu richt op zeer omvangrijke winkelcentra op belangrijke transport-hubs in plaats van kleinere stadsdeelcentra.

Messemaeckers zegt dat de focus van ASR zich nu richt op het genereren van cashflow voor de winkels. Hij merkt dat er weer meer vertrouwen is op de winkelmarkt.  

De ontwikkeling Leidsche Rijn Centrum van ASR en Vesteda bestaat nu in totaal uit 22.400 m² retail, 5600 m² foodmarkt, 3000 m² dienstverlening, 4000 m² horeca en 3000 m² maatschappelijke voorzieningen. Naast de winkels en voorzieningen omvat het programma een parkeergarage met 1300 openbare en 670 private parkeerplaatsen, 762 appartementen (waarvan 511 koopappartementen en 251 huurappartementen voor Vesteda)  en 10.000 m² kantoren in het hart van het plan. De bouw is reeds aangevangen en vanaf het derde kwartaal 2017 zal oplevering plaatsvinden.