OUTLET-CENTRUM BATAVIA STAD VERKOCHT

Freeland Partners heeft via haar beleggingsproduct Shopping Parks het 100%-belang verkocht in Batavia Stad Outlet Shopping BV, eigenaresse van Batavia Stad Outlet in Lelystad.

Freeland Partners heeft via haar beleggingsproduct Shopping Parks het 100%-belang verkocht in Batavia Stad Outlet Shopping BV, eigenaresse van Batavia Stad Outlet in Lelystad.

Het outlet-centrum stond al geruime tijd in de etalage. Betrokken partijen willen geen mededeling doen over de verkoopprijs en over de koper. Freeland noemt een bedrag van € 102,5 mln dat zij destijds betaald heeft voor de gefaseerde aankoop van het outlet centrum.
Naar verluidt ligt de verkoopprijs net boven € 100 mln. Als koper treedt waarschijnlijk een samenwerkingsverband op van buitenlandse partijen die ervaring bundelen zowel op het gebied van retail in het algemeen als factory outlets in het bijzonder. Zij zouden hun roots hebben in de Nederlandse markt.
ShoppingParks/Freeland Partners, heeft ruim 7 jaar geleden de eerste fase van dit eerste factory outlet centrum in Nederland gekocht van Rodamco, tegenwoordig Unibail-Rodamco. Vervolgens zijn aan het centrum twee uitbreidingsfasen toegevoegd, te weten in 2007 en in 2009, die gekocht zijn van en destijds ook ontwikkeld zijn door Stable International in Amersfoort.
Batavia Stad met een omvang van circa 26.500 m² is momenteel voor 94% verhuurd. Het centrum huisvest 100 winkels met 250 topmerken, waaronder Nike, Adidas, Replay, Puma, Society Shop, Polo Ralph Lauren, Geddes & Gilmore, Riverwoods, La Place en Calvin Klein. Gedurende de afgelopen zeven jaar hebben zowel de bezoekersaantallen (+35%) als de totale omzet (+140%) gezonde groeicijfers laten zien. Freeland vermeldt een theoretische jaarhuur per 1 januari 2011 van € 7,9 mln (exclusief omzethuren).
Vooruitlopend op de verkoop van de aandelen heeft BSOS eind 2013 via eveneens een aandelentransactie van Stable International de rechten op verdere uitbreiding van het factory outlet centrum verworven. Daardoor zijn het bestaande outlet centrum én de rechten op verdere uitbreiding ervan nu onder één dak gebracht.
De nieuwe aandeelhouder van BSOS spreekt de intentie uit om Batavia Stad verder te ontwikkelen en uit te breiden om daarmee nieuwe ‘interessante en hoogwaardige namen aan het merkenpalet toe te voegen’.
De nieuwe aandeelhouder van BSOS heeft het huidige management, dat gecoördineerd c.q. aangestuurd wordt door Freeland Partners, verzocht voor de komende tijd aan te blijven.

ShoppingParks werd geadviseerd door CBRE en Houthoff Buruma.